Afbeelding
Foto:

Feest

Vijf bekende boekjes bij elkaar in een 'nieuw jasje'. Velen kennen de boekjes over 'Feest' van Marian Schalk wel.

Ze zijn pas verschenen als een lekker dik verhalenboek voor beginnende lezers. De verhalen over Tim en Toos verschenen eerder in vijf losse deeltjes: Feest in de lucht, Feest in de tent, Feest op het ijs, Feest op dierendag en Feest op zolder.

Feest in de lucht: Tim wint een prijs, hij mag mee... met een ballon!

o, roept tim.
is het echt waar?
mag ik met de bal-lon mee?
ja tim, het is echt waar.
de bal-lon gaat op vijf mei.
dat is op jouw ver-jaar-dag.
dan is het dub-bel feest.
hoi, hoi, roept tim.
het wordt feest in de lucht!

Feest in de tent: Tim en Toos mogen met oom Wim en tante Loes voor het eerst kamperen in een tent op een boerderijcamping. Daar beleven ze natuurlijk ook leuke dingen: tent opzetten, buiten koken en veel buiten spelen. En in de nacht komt er een koe naar de tent. Genoeg te beleven op de camping bij de boerderij.
Feest op zolder: In dit verhaal gaat Tim verhuizen naar het oude huis van zijn opa. Toos vindt het jammer dat Tim niet meer bij haar woont. Maar het huis van opa is niet ver. Het huis van opa heeft een grote zolder. Daar valt vast wat te beleven. Tim en Toos gaan er schat zoeken en ze vinden oude spullen van opa. En verkleden is altijd een leuk spel.
Feest op het ijs: Voor veel kinderen herkenbaar. Een leuk boekje over spelen in de winter. Leren schaatsten valt niet mee. Het voelt raar, van die dingen onder je voeten. Maar ze oefenen met een stoel en Tim en Toos hebben ook veel plezier met de slee. Erwtensoep eten en voor de eenden zorgen, hoort er ook bij.
Feest op dierendag: Het is bijna dierendag en van de juf mogen de kinderen een dier meenemen. Een echt dier. Maar dat vindt Toos niet leuk. Zij heeft geen dier. Tim heeft een poes, die hij mee wil nemen. Maar de poes klimt in de boom. Toos vangt een hagedis bij de sloot. Dan moet die maar in een potje mee naar school. Onderweg ziet Tim een geit. Die staat toch zomaar op het gras. Die kan wel mee naar school. De geit wil wel, maar vindt de boer dat wel goed?

Een boek vol gezellige verhalen en heel veel (wat gedateerde) tekeningen. Je kunt daaraan zien dat de losse delen al jaren eerder verschenen zijn.
De verhalen zijn ook zeker geschikt om voor te lezen aan kleuters.

Voor beginnende lezers staan er weinig leestekens, geen hoofdletters en fijne korte woorden en zinnen. (De wat langere woorden zijn alleen in het eerste deeltje voorzien van middenstreepjes tussen de lettergrepen).
Het is een boek met veel herkenbare gebeurtenissen. Niet al te spannend, maar precies genoeg voor deze leeftijdsgroep. Nu verkrijgbaar voor een mooie prijs.

Leeftijd: vanaf 6 jaar
Prijs: € 12,50
ISBN: 9789033129056
Uitgeverij Den Hertog