Afbeelding
Foto:

Definitieve inrichting gepresenteerd gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad

OUDDORP - Woensdagavond had een groot aantal belangstellenden de warme zomertemperatuur voor lief genomen om in een te kleine ontvangstruimte in Zalencentrum Dorpstienden gemeentelijke informatie te krijgen over de stand van zaken in de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Een project dat een aantal keren is teruggekoppeld en waarover met betrokken instanties en stakeholders afspraken konden worden gemaakt. Doel van de gebiedsontwikkeling is de ruimtelijke kwaliteit van het gebied te versterken en de herkenbaarheid en beleefbaarheid van het landschap te vergroten. Leden van de meeste raadsfracties woonden de bijeenkomst bij.

Door Jaap Ruizeveld

Het is de bedoeling dat de werkzaamheden na de zomervakantie, in september/oktober starten en in april 2019 worden opgeleverd. Dat is dan voor het broedseizoen en voor de aanvang van het nieuwe toeristisch/recreatief seizoen. De logistieke opbouw van de informatiebijeenkomst was voor veel bezoekers niet duidelijk. Na een korte toelichting van gemeentezijde en van Natuurmonumenten, werd direct al aansluitend de pauze ingelast. Dit om de belangstellenden de mogelijkheid te bieden schetsen/tekeningen en impressiebeelden aan de wanden te bekijken en vragen voor te bereiden voor de plenaire afhandeling.

Misverstand

Maar er was een groter misverstand aan de orde. Tientallen bezoekers meenden dat deze avond de ontwikkeling van het gebied Bad-Oost, nabij hotel Fletscher met bouwmogelijkheid van een honderdtal woningen, besproken zou worden. Er van uitgaande dat dit gebied onderdeel uitmaakte van Ouddorp Bad. Ook wethouder Markwat signaleerde na gesprekken in de zaal dit misverstand en haakte er informatief - direct na de pauze - gelijk op in. Het voorontwerp bestemmingsplan Bad-Oost heeft lang 'op de plank' gelegen'. Dit als gevolg van de verwerking van en aanpassingen door ingediende zienswijzen. De portefeuillehouder gaf aan dat het onderwerp Bad-Oost overigens nog dit jaar bij de raad wordt ingediend. Als de volksvertegenwoordiging dan een besluit heeft genomen, met vaststelling van het plan, kunnen vervolgstappen worden gezet. Overigens er is dan nog de mogelijkheid om tot bij de Raad van State bezwaren aan te tekenen.

Samenwerking

Om de uitstraling van de Ouddorpse kust te verbeteren, hebben gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, ondernemers en Natuurmonumenten samen gewerkt aan een integrale gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Deze ontwikkeling bestaat onder andere uit het opknappen van het openbaar gebied en het versterken van de natuur (beleving). Het op te knappen gebied ligt tussen duinen/strand van Ouddorp en de Vrijheidsweg en tussen de Oosterweg en de rotonde bij de Klepperstee. Een belangrijk onderdeel hierin is de herinrichting van het duingebied tussen het Oosterduinpad en het Westerduinpad. Door de gebiedsontwikkeling wordt – zo menen betrokkenen – de badplaats op de Kop van Goeree aantrekkelijker voor eigen inwoners en ook voor bezoekers en recreanten.

Gezette stappen

De gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad is voor een belangrijk deel al ingezet ten tijde van de voormalige gemeente Goedereede. Het vormt het sluitstuk in de financiële middelen die door de stad Rotterdam beschikbaar zijn gesteld als compensatie van de aanleg van de Tweede Maasvlakte. De gemeente schetste de stappen die zijn voorafgegaan aan de huidige stand van zaken in het project. Van Raamplan naar Inrichtingsplan en in de afgelopen maanden is door de gemeente Goeree-Overflakkee samen met de provincie Zuid-Holland en Natuurmonumenten ingezet op de technische uitwerking van het plan voor de gebiedsontwikkeling. Hierin zijn ideeën en wensen van belanghebbenden zoveel als mogelijk meegenomen, zo klonk het op de informatiebijeenkomst.

Onderdelen

De toelichting op onderdelen van de uit te voeren werken in de gebiedsontwikkeling viel niet bij een ieder in goede aarde. Bijvoorbeeld de aan te brengen oriëntatieverlichting (op kniehoogte) langs duinpaden gedurende de late avonduren. Veiligheid voor de wandelaars en niet schadelijk voor de natuur. Het open maken van de natuur met wel het aanbrengen van minimaal 70 cm hoge duintjes, die helmgrasbegroeiing krijgen. Leuk zicht op de duinen vanaf de Vrijheidsweg? Liever een wat hogere afscheiding, zodat geparkeerde auto's uit het zicht blijven, was de suggestie.

Vrijheidsweg

Dan de afwaardering van de maximum snelheid op de Vrijheidsweg. Portefeuillehouder Feller zei dat voorlopig deze maatregel van kracht kan worden tot de huidige eerste rotonde, afslag naar Fletcher en de campingterreinen. Later, maar dan na overeenstemming met grondeigenaren, kan deze maatregel ook handhavend worden ingevoerd tot de rotonde bij de Klepperstee. De snelheden op de Oosterweg, de geluidsoverlast, de onveiligheid bij kruisingen met o.a. de Beatrixweg, alles passeerde de revue. Inmiddels had al een aantal bezoekers zich huiswaarts begeven. Met nog wat nabranders over zandverstuivingen en denk aan de natuur en geef de commercie niet de vrije hand, kwam er een afronding. Een snelle vraagronde leerde dat men met gemengde gevoelens de geboden informatie beschouwde.