Afbeelding
Foto:

Recht voor God

Het boek Romeinen wordt wel eens een 'Bijbel in de Bijbel' genoemd. Dat geeft al aan hoe belangrijk dit Bijbelboek is. Verschillende commentaren zijn in de loop der jaren al verschenen. Het boekje dat nu voor mij ligt, behandelt voor jongeren (en ouderen) in 45 hoofdstukjes het hele Bijbelboek, gevolgd door enkele gespreksvragen.

In zijn woord vooraf geeft ds. Visscher verantwoording hoe een en ander tot stand gekomen is. Enkele jaren geleden heeft hij voor het jeugdblad Daniël een serie Bijbelstudies geschreven over de brief van Paulus aan de Romeinen. Die zijn nu bewerkt en gebundeld en het resultaat mag er zijn. Het is enerzijds een eenvoudige uitleg van deze brief. Veel is gebruikt gemaakt van de kanttekeningen op de Statenvertaling. We mogen constateren, dat deze nog steeds een heldere, goede en gereformeerde uitleg bieden op deze brief.

De Statenvertalers noemen deze brief 'een sleutel van het rechte verstand' van de hele Bijbel. Willen we de Bijbel goed begrijpen, dan moeten we deze brief van Paulus lezen en… herlezen. Ook heeft deze brief grote betekenis gehad in de loop van de kerkgeschiedenis, denk aan Augustinus, Luther en Kohlbrugge, maar ook in 2018 heeft deze brief nog niets aan kracht verloren. Ds. Visscher geeft een goede raad: deze brief zouden we drie of vier keer per jaar rustig moeten lezen. Wat ook belangrijk is: deze brief bewaart ons voor afwijkingen in de leer, zeker als het gaat over de orde des heils en de bevinding van Gods kinderen. Het is nodig dat ons leven getoetst wordt aan de boodschap van Gods Heilig Woord. Wat is de kernboodschap? De rechtvaardiging van de goddeloze. Het is belangrijk om deze brief biddend te lezen en proberen te doorgronden. Bovenal dat de Heilige Geest ons mag leren wat tot onze zaligheid onmisbaar van node is. Paulus verwoordt dit zo treffend in Romeinen 8:1: 'Zo is er dan geen verdoemenis voor diegenen die in Christus Jezus zijn. Dat zal de grote vraag zijn en blijven. Zijn we in of buiten Christus? Er is geen andere Naam onder de hemel gegeven door Welken wij moeten zalig worden. Achterin het boek geeft de auteur een overzicht van de lectuur die met betrekking tot dit Bijbelboek is verschenen. Voor verdere studie. Een citaat uit de laatste bijdrage:

De kerk wordt gebouwd uit Joden en heidenen. Dit werk gaat door tot op de jongste dag. En God alleen ontvangt daarvan de eer. 'Dezelve alleen wijze God zij door Jezus Christus de heerlijkheid in der eeuwigheid. Amen.' (vs. 27).