Afbeelding
Foto:

In gesprek met Jezus

De illustratie op de voorkant van 'In gesprek met Jezus' laat ons de ruïnes van het badwater Bethesda zien. Daar heeft de Heere Jezus op de sabbat een verlamde man genezen, die daar al 38 jaar gelegen had. Deze genezing is de aanleiding geweest tot een belangrijk gesprek met enkele Joden, die zeer streng en stipt de wet onderhielden. Het bijzondere aan dit gesprek is, dat de Heere Jezus over Zichzelf en over Zijn werk duidelijkheid geeft. Wellicht is er geen onderwerp denkbaar dat belangrijker is dat dit. Als het goed ligt, dan is Christus toch de ziel van het christelijk geloof. In de theologie komen veel leerstukken aan de orde, maar wanneer het gaat over de leer met betrekking tot de Christus, geeft dat richting, inhoud en betekenis.

We treffen in Johannes 5 diepe uitspraken van Jezus, wellicht daarom wat moeilijker dan andere uitspraken. Maar met meer inspanning zal het dieper graven zeker beloond worden. Ds. Harinck biedt in deze Bijbelstudies inzicht in de rijke inhoud van dit hoofdstuk en het is zijn uitzien dat de bestudering van dit gesprek mag brengen tot kennis van Jezus, zoals in een ander hoofdstuk van Johannes verwoord is 'En dit is het eeuwige leven, dat zij U kennen, de enige waarachtige God, en Jezus Christus, Die Gij gezonden hebt' (Johannes 17:3).

De schrijver heeft het leerelement willen bevorderen door delen van de christelijke leer die Jezus aan de orde stelt, aan een breder publiek toe te vertrouwen. Om de studie te bevorderen (individueel of in verenigingsverband), zijn gespreksvragen toegevoegd. Naast de vele Bijbelstudies die al op de markt verschenen zijn, is dit een thema wat niet eerder behandeld is. Neem en lees, het is alleszins de moeite waard.