Met raad en daad

Mogen ook de familieleden en belangstellenden die met eigen auto de begrafenisstoet volgen, door rode verkeerslichten rijden?

Door rood licht?

Zelfs de chauffeurs resp. koetsiers van begrafenisondernemingen mogen niet door rood licht rijden. De stoet moet zo mogelijk nog in haar geheel voor geel licht stoppen en wachten tot het kruispunt bij groen licht weer vrij is. Mochten reeds enkele wagens van de officiƫle stoet bij groen, resp. geel, gepasseerd zijn, dan moeten de hierna volgende chauffeurs van de overige volgwagens beslist voor het rode licht wachten. Aansluitende particulieren in eigen auto mogen al evenmin door het gele licht rijden, ook al voeren zij groot licht als teken dat zij bij de rouwstoet (willen) horen. Dat grote licht kon vroeger nog een teken zijn voor andere weggebruikers dat zij aan een uitvaart deelnamen, met een stilzwijgend verzoek om voorrang, maar ook dat geldt niet meer, omdat zo veel automobilisten overdag de lichten hebben ontstoken om beter zichtbaar te zijn in het verkeer. De volgers van een rouwstoet hebben nu dus bij geen enkele kruising meer recht op voorrang. Gelukkig laten de andere weggebruikers een begrafenisstoet nog wel uit eerbied of uit beleefdheid in haar geheel als een gesloten colonne voorbij gaan en ook slipt er wel eens een enkele volgauto door een stopsignaal, doch dat laatste kan de chauffeur een flinke boete kosten. Daarom nemen de meeste ondernemingen het risico niet en wacht het voorste deel van een (door verkeerslichten of overwegbomen) gesplitste stoet na de kruising ergens aan de rechterzijde van de weg tot de volgers weer gearriveerd zijn.

Pissebed in grindbed

Ter bescherming van ons houten huis tegen opspattend regenwater, ligt er een laag grind omheen en dan komt een grote tuin. Nu hebben wij last van pissebedden, die we niet buiten kunnen houden. Bestrijden geeft geen resultaat. Kunt u ons raad geven?

Die pissebedden of keldermotten vreten graag van verrotte planten en zachte wortels, maar komen niet gauw aan levensmiddelen. We vrezen dus dat de houten wanden van uw huis onder die grindwal zijn gaan rotten. Vandaar de belangstelling van zoveel pissebedden en mogelijk nog ander ongedierte daar. Er kunnen zich allerlei insecten die liefst in een vochtige omgeving huizen, genesteld hebben. Er zal niet anders op zitten dan die grindlaag geheel te verwijderen, het geheel of gedeeltelijk rottende hout te vervangen door nieuwe delen en dan wel een betere afsluiting tegen regen- en grondwater aan te (laten) brengen. Zorg ondertussen voor een grote schoonmaak in en om het huis. Groenteafval, niet goed leeggemaakte bloempotten en andere plantendelen, restjes van de aardappelenvoorraad, gesnoeide takken uit de tuin, kunt u maar beter uit kelder of bijkeuken verwijderen. Maak gelijk alle vochtige plekken goed schoon en droog. Controleer ook de kruipruimte en andere lastig bereikbare plekken. Probeer het houten huis beter droog te houden, o.m. door tijdens vochtige perioden en zeker in het najaar flink te stoken.

Katzwijm

Hoe komen we aan dat gekke woord katzwijm voor bewusteloosheid?

Dat komt van een tijdelijke flauwte met een korte verdoving van een kat, die na een val verkeerd terechtkomt, even blijft liggen, maar kort daarop alweer overeind komt en wegvlucht. Zwijm komt van het Oudsaksische 'swimo', dat is: duizeling, van de basis 'swi-' met de betekenis: draaien, slingeren, (vergelijk ons zwieren). Katzwijm was dus oorspronkelijk een zeer korte, en uiterst lichte draaierigheid of duizeling.

Waterige koelkast

Wat kan ik beginnen tegen plasjes water op de koelkast?

Met veel vochtige lucht in de keuken is condens daar moeilijk te voorkomen. Ventileer meer met afzuigkap of ventilator en open (blijvende) luchtroosters. En leg een handdoek over uw koelkast, dan zet zich daar wat minder damp af en wordt het condenserende vocht uit de lucht opgezogen.