Afbeelding
Foto:

Koster & Kerk

Beheerdersechtpaar Grit van de Gereformeerde Kerk te Middelharnis: Wij ervaren de Emmaüskerk als een warme deken

MIDDELHARNIS - Aan het woord zijn Bram en Annie Grit, die zich gedreven ambassadeurs van hun kerk tonen. Het was niet moeilijk een afspraak met hen te maken. Wel om een avond vast te leggen waarop ze beiden beschikbaar waren, druk bezet als ze allebei zijn. Zo zitten we op de afgesproken maandagavond bij elkaar in een van de vele vertrekken die de Emmaüskerk onder haar dak heeft, hartelijk begroet en gastvrij ontvangen met koffie. Na de wederzijdse kennismaking is het alsof een kraan opengedraaid wordt als Annie en Bram van wal steken. Het is overduidelijk: we zitten tegenover mensen met een groot hart voor hun werk en voor hun kerk.

Tekst A.J. Nelis/Foto's Mirjam Nelis

Bram Grit, afkomstig uit Drenthe, en zijn vrouw Annie Grit-de Haas, uit de Bommelerwaard, wonen al zo'n 41 jaar in Middelharnis. Ze hebben allebei een Gereformeerde achtergrond en het was dan ook vanzelfsprekend dat ze bij hun vestiging hier zich aansloten bij de Gereformeerde Kerk in hun nieuwe woonplaats. Er werd toen nog gekerkt in het kerkgebouw aan het Kerkepad op de locatie waar nu de 'Plus' supermarkt staat. Predikant was destijds ds. P. Schravendeel. Zij hebben ook heel bewust de verhuizing naar de nieuwe kerk aan de Koningin Julianaweg meegemaakt, waarvan op 25 augustus 1978 de hoeksteen gelegd werd door J.J.C. la Fleur. Op onze vraag of er nog iets van de oude kerk in het huidige gebouw te vinden is, noemen ze een Psalmbord en de eerste steen uit 1863. Een originele kerkbank is in het verleden aan het Diekhuus geschonken.

Spinnen in het (kerk)web

Tot voor ruim 7 jaar geleden was er een vaste kosteres in dienst. Annie hielp haar wel eens bij rouwdiensten, koffieschenken of nam de kosterstaken waar als zij niet kon. Helaas moest de kosteres door ziekte gedwongen stoppen met het kosterschap. De kerkrentmeesters besloten toen het beheer van de gebouwen enz. op een andere - en meer kostenbesparende - manier in te vullen. Voor de beheerdersfunctie zochten ze het liefst een echtpaar. Omdat het werk Annie al niet vreemd was, klopten de kerkrentmeesters bij Bram en Annie aan. En met succes! Zo werden Bram en Annie het eerste beheerdersechtpaar van de Emmaüskerk. Samen hebben ze meegedacht met het nieuwe plan van de kerkrentmeesters en geholpen bij het opzetten van de organistatiestructuur. Hierbij richt Annie zich op de verhuur aan derden en het huishoudelijk gedeelte. Destijds stelde ze als voorwaarde om hieraan te beginnen dat ze een schoonmaakploeg bij elkaar kreeg. Dat is gelukt. Ze stuurt nu een schoonmaakploeg van 18 dames aan, die bij toerbeurt kerk en aangrenzende zalen schoonmaken. Het is een enthousiaste ploeg, die altijd stand-by is. Vele handen maken licht werk. Zeker als eens per jaar de hele kerk ontruimd wordt om de vloeren een goede onderhoudsbeurt te geven.

Bram richt zich meer op de technische en organisatorische kant van het werk en natuurlijk het aansturen van de kostersploeg, waarvan hij zelf deel uitmaakt. Samen zijn Annie en Bram breed inzetbaar.

Hoogtepunten

De zondagse kerkdiensten zijn voor Annie en Bram hoogtepunten. Niet alleen wat de Woordverkondiging aangaat, maar ook vanwege de vele werkzaamheden, door een team van medewerkers verricht en vaak onttrokken aan het oog van de gemiddelde kerkgang(st)er. Tijdens de diensten wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de hedendaagse digitale communicatiemiddelen. Een speciaal geluidsteam en beamteam bereiden door de week de zondagse diensten voor. Er mag niets misgaan! Afgezien van predikant, kerkenraad en organist zijn per dienst tien actieve mensen ingepland. Gasten worden verwelkomd, geluid en beeld worden ingesteld voor de live-uitzending. Hierbij bedient de koster de camera, waardoor alle activiteiten op het liturgisch centrum zichtbaar zijn. Alles wordt per beamer op een groot scherm weergegeven. Voor slechtzienden is er een papieren versie van de liturgie, speciaal vergroot. Bram en Annie hebben strategisch gekozen zitplaatsen in de kerk. Van daaruit hebben ze een goed overzicht en is er oogcontact met de mensen van de verschillende disciplines. Zij zijn beiden ook lector, d.w.z. dat zij bij toerbeurt met een aantal andere gemeenteleden in een kerkdienst bijv. Bijbelgedeelten voorlezen vanaf het liturgisch centrum. Bovendien is Bram ook lid en coördinator van de cantorij, die door zang en muziek een bijdrage levert aan bijzondere erediensten.

De Emmaüskerk

De kerk van Bram en Annie is bepaald geen vergrijzende gemeente. Er zijn veel jongeren en die nemen ook actief deel aan de vele clubs, groepen, verenigingen en teams. En niet te vergeten de zondagse kindernevendiensten. Bijna het hele jaar door is er haast dagelijks wel wat te doen in en om de kerk. Men zou het zo aan de buitenkant niet zeggen, maar het kerkgebouw bevat vele vertrekken waar al die activiteiten plaatsvinden. De kerk telt ruim 1000 leden, die ook uit de wijde omgeving komen. De kerkzaal kan uitgebreid worden tot 450 zitplaatsen. De morgendiensten worden bezocht door gemiddeld 350 kerkgangers. Deze diensten worden live in beeld en geluid uitgezonden. 's Middags is dit helaas gereduceerd tot een handjevol bezoekers. Annie en Bram vertellen met spijt in hun stem dat dit helaas een landelijke trant is, waardoor de kerkenraad zich genoodzaakt ziet om waarschijnlijk m.i.v. volgend jaar de middagdiensten te laten vervallen. De kerkenraad wordt gevormd door 34 gekozen ambtsdragers, te weten: predikant, (jeugd)ouderlingen, (jeugd)diakenen en het College van Kerkrentmeesters. Naast een zeer informatieve website, worden de leden ook maandelijks geïnformeerd via het informatieblad 'De Bijblijver'.

Blijver

Als wij opmerken dat de eigen predikant al een behoorlijk poosje aan de Emmaüskerk verbonden is, veren Bram en Annie allebei op. Eenparig betuigen ze hun blijdschap hierover, want: 'zijn preken zijn nog steeds sprankelend en hij organiseert of is betrokken bij een scala van prachtige activiteiten, zoals reizen in de voetsporen van Paulus, bezinningsavonden rond belijden, Bijbelse getallen, gebed, stilte en meditatie, het Hebreeuwse alfabet. Van hen en velen met hen mag de pastor loci zijn ambtelijke loopbaan in Middelharnis volmaken!

Waardevol

Annie vertelt dat ook niet-kerkleden steeds meer gebruik gaan maken van de mogelijkheid om bijvoorbeeld een begrafenis vanuit de Emmaüskerk te laten plaatsvinden. Annie: "Condoleances en begrafenissen zijn verdrietige momenten, maar heel mooi om te doen. Je kunt veel voor mensen betekenen, soms door kleine dingen, maar het geeft heel veel voldoening. Dienstbetoon aan de naaste, dat was ook mijn drive om het beheerdersschap te aanvaarden." Bram betuigt hiermee volmondig zijn instemming: "Het is intensief, maar we doen het met zoveel liefde en plezier: dat is onze beloning." Een waardig moment om te besluiten. Na nog een kleine fotosessie nemen we afscheid van het enthousiaste beheerdersteam.


Serie Koster & kerk...

Goeree-Overflakkee kent een breed spectrum aan kerken. Door de jaren heen zijn er steeds bijgekomen en bijna geen verdwenen. Eilanden-Nieuws zet van tijd tot tijd een kerk op het eiland in de spotlights. Wie komt er meestal in aanmerking om iets over de plaatselijke kerk te vertellen? De predikant, kerkvoogd of scriba. Wij kozen voor de persoon van de koster. Hoewel meestal niet op de voorgrond tredend, kent hij of zij als geen ander de plaatselijke kerk van binnen en van buiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding