Afbeelding
Foto:

Politiek bij een geopende Bijbel

Het bijna tweehonderd tellend boek: 'Politiek bij een geopende Bijbel', door W. Fieret is een geweldig stukje werk geweest. Goed gedocumenteerd, maar ook met bijlagen die laten zien hoe een en ander in de honderd jaar gegaan is. Na het woord vooraf door de partijvoorzitter volgen vier delen, weer onderverdeeld in hoofdstukken.

I. De SGP in een confessioneel Nederland
II. De SGP in een snel veranderend Nederland
III. De SGP in een seculier Nederland
IV. De SGP toen en nu

Verder een epiloog, verschillende bijlagen, een notenapparaat, bronnen en literatuur, register van namen en verantwoording van foto's. En niet te vergeten een scala aan foto's van begin tot nu toe.

De schrijver, W. Fieret schrijft op pagina 11 een verantwoording van de werkwijze, zoals hij die heeft gehanteerd. Hij wijst ook op de diverse (deel) publicaties die in de loop van de honderd jaar zijn verschenen. In het bijzonder op 'Van Goedertierenheid en Trouw' (1993 t.g.v. het 75-jarig jubileum). Was die uitgave een chronologische en thematische terugblik, Fieret koos voor dit boek een andere insteek: aan chronologie en thema's ontkom je niet, maar hier ligt de nadruk op een aantal exemplarische gebeurtenissen, die de wisselwerking tussen de partij en de samenleving laten zien. Toch komt de chronologie wel terug in de drie perioden: periode tot na de Tweede Wereldoorlog, de jaren vijftig tot tachtig, afsluitend met de laatste decennia en de SGP toen en nu. Het Hoofdbestuur komt aan het eind van dit boek met een slotbeschouwing: Eeuw uit, eeuw in – Bijbels genormeerde politiek. Aan de hand van het parlementaire debat zijn de ontwikkelingen in de samenleving beschreven. Vanaf 1922 (Tweede Kamer) en 1956 (Eerste Kamer) hebben de SGP fracties hun bijdrage geleverd aan dat debat.

Verder worden in kadertjes markante gebeurtenissen in het wereldgebeuren uitgelicht, maar toegespitst op de reactie van de SGP daarop. Ook geeft Fieret een impressie van het werk van en voor de partij door een aantal spraakmakende SGP'ers voor het voetlicht te halen.

Het is een bijzonder waardevol en eerlijk beschreven boek, waarbij moeilijkheden, problemen en zorgen die de Partij ook gekend heeft, niet uit de weg zijn gegaan.

We danken W. Fieret en de meeleescommissie voor deze mooie en heldere weergave.

Aan het eind van de epiloog lezen we het volgende: 'De HEERE regeert, Hij is met hoogheid bekleed, de HEERE is bekleed met sterkte, Hij heeft Zich omgord. Ook is de wereld bevestigd, zij zal niet wankelen. Dat geloofsvertrouwen, gewerkt door de Heilige Gees, geeft rust en biedt hoop voor Bijbels genormeerde politiek – eeuw uit, eeuw in.

Wie het boek nog niet in bezit heeft: koop, neem en lees. Het is meer dan de moeite waard… en voor de prijs hoeft u het niet te laten.

Politiek bij een geopende Bijbel verscheen onder ISBN nr. 9.789082.806.502 en de prijs is € 7,90. (excl. Verzendkosten) Een uitgave van den Hertog.