Zomer herpakt zich meesterlijk komende week

De warmte bleef beperkt tot een eendagsvlieg deze week. Woensdag was het vrij aangenaam. In de periode vrijdag tot en met zondag hebben we te maken met een heel ander 'weerregime'. Vroeger hadden we het dan wel eens over de Europese moesson. Eigenlijk ging dat meer over de afloop van een warme voorzomerse periode die regelmatig werd gevolgd door langdurige koelte gekoppeld aan flink wat regen. De situatie die we momenteel meemaken is een soort afgezwakte vorm van het fenomeen, zeg maar.

We zien een krachtig hogedrukgebied bivakkeren boven de nogal onderkoelde wateren nabij Ierland. Tegelijkertijd valt een opkomend lagedrukgebied boven Scandinaviƫ op. Tussen deze twee systemen in waait een zeer koele noordwestenwind die op zich niet heel vochtige lucht meeneemt. Met de buien valt het dus nog mee. Alleen op vrijdagochtend passeerde er een buienstoring met enige tijd regen. Daarna kan er nog wel eens een losse bui vallen in Zuidwest-Nederland. Nadelen van zo'n noordwestelijke luchtaanvoer zijn de dikwijls hardnekkige wolkenvelden en uiteraard de zeer koele lucht waarin we ons gaan bevinden. Op sommige momenten van de dag kan de temperatuur slechts 14 of 15 graden bedragen. Als het dan ook nog zwaar bewolkt is met enkele ondiepe buitjes op 't pleit, lijkt het even helemaal niet op de zomer.

In de loop van het weekend en begin nieuwe week trekt het hogedrukgebied verder oostwaarts tot over Nederland en dat is met name voor de dagtemperaturen gunstig. Die komen weer royaal boven de 20 graden uit. Ook het aandeel zonneschijn kan dan toenemen. Medio komende week is het ronduit zomerse weer waarschijnlijk weer terug op de Eilanden. De temperaturen zouden zelfs weer kunnen oplopen in het traject 23-28 graden. Landelijk is zelfs 30 haalbaar! En dan moet de hoogzomer nog gaan beginnen.

Juni 2018 had de eerste paar dagen nog een warmteoverschot van ruim drie graden. Inmiddels is de maand nog 2 graden te warm, maar die 'overwaarde' zal uiteraard minder worden gezien de aanmerkelijk koelere dagen die aanstonds zijn. Toch gaan we een te warme maand noteren in de boeken op 1 juli. Juni wordt ook een zeer droge maand op de meeste plaatsen. Soms is het al erg stoffig op 't akkerland.