Een inkijkje in het interieur van de bus.
Een inkijkje in het interieur van de bus. Foto:

Ouddorpse dominee brengt blijde boodschap aan gevangenen in Roemenië

OUDDORP – "Ik heb dit zendingswerk zelf nooit gezocht. God heeft het op mijn pad gebracht. Aanvankelijk had ik er moeite mee. Stond er niet gelijk voor open. Ik was dominee in de kerk. Dan is het niet gemakkelijk je direct ook te kunnen verplaatsen in zendingswerk dat inhield het bezoeken van gevangenen in een ander land. Mijn hart was er op dat moment niet klaar voor. Tot ik ontdekte dat ik het niet goed had ingeschat. God zag een andere weg. Inzet juist op locaties ver weg om daar bij verloren zielen het licht van het evangelie te mogen doorgeven en verkondigen. Vanaf die tijd sta ik er van ganser harte achter. Verbindingen te mogen leggen daar waar open wonden zijn".

Door Jaap Ruizeveld

Dit zegt ds. C. van den Berg, predikant in de Dorpskerk Hervormde PKN-gemeente in Ouddorp, die jaarlijks vier keer gedurende een periode van twee weken als zendingswerker voor de Gereformeerde Zendings Bond (GZB), reizen maakt naar Roemenië. Samen met zijn echtgenote, vier dochters en twee zorgbehoevende kinderen (Samuel en Grace) wordt dan in ongeveer 22 rij-uren de afstand van 1850 kilometer tussen Ouddorp en de thuisbasis in Roemenië overbrugd. Uiteraard zijn er rusttijden ingelast en ook wordt er een overnachting ingepland.

Afstemming

Doel van de zendingsreizen is steeds het bezoeken van gevangenen in 10 tot 15 instellingen. Dit in afstemming met Prison Fellowship Roemenië. Deze organisatie legt, nadat wij een maand voor vertrek van een reis ons programma hebben aangereikt, contact met het Ministerie van Justitie in Boekarest voor de toestemming. In de 26 jaren waarin wij dit werk mochten doen heeft het nog geen enkele keer tot problemen geleid. Wel kan het zijn dat er iets in het planningsschema moet worden geschoven omdat er andere activiteiten zijn. Er worden samenkomsten gehouden met Bijbellezingen en uitleg. Wij zingen, bidden en delen lectuur uit. Dat geldt ook voor kleding en medicamenten die voornamelijk in Ouddorp - liefdevol en betrokken - voor dit zendingswerk zijn en worden ingezameld.

Positieve feedback

Er is in de loop der jaren veel verbeterd in het gevangeniswezen in Roemenië geeft de predikant aan. Meer aandacht voor begeleiding van de gevangene om terug te keren in de maatschappij en ook zijn er meer activiteiten en een grotere celruimte. Bij onze samenkomsten is er steeds een bewaker aanwezig en af en toe een Departements-afgevaardigde. Vooraf aan een bezoek is ons wel weleens gevraagd: Wat voor kerk zijn jullie? We krijgen positieve feedback over onze bezoeken. "Je moet vaker komen. Je hebt wel iets mee te geven". Als God ons de kracht geeft dan zullen we dat zeker doen, zegt ds. Van den Berg. Omzien naar de meest kwetsbare mensen in de samenleving is één van de accenten bij de GZB. Ik maak voor deze Bond korte reisverslagen.

Aangepast

De predikant is in het bezit van een busrijbewijs. Tweeëntwintig jaar bestuurde hij een oude Bova-touringcar met uiterst beperkte faciliteiten. Incidenteel trad zoon Johannes als chauffeur op. In die oude bus was geen airco en geen lift voor rolstoelen. Eigenlijk niet meer geschikt voor lange reizen. Wat te doen?. Mijn vrouw en ik spraken samen af te bidden of de Heere een oplossing voor ons gezin zou willen geven. Wonderbaarlijk wat volgde. Tien dagen later vroeg een goede kennis in het land hoe het met onze oude bus ging. Ik zei: "Net als met de Israëlieten, de schoenen verouderden niet aan hun voeten". Financieel kunnen wij een vervanging niet opbrengen. De man zei, in een vervolggesprek, dat hij bereid was actie te voeren. Zelf de eerste tienduizend euro te zullen inleggen en zijn vrienden in het zakenleven en de vishandel te vragen om ook te sponsoren.

Beproeving

Samen met giften, waarbij de stichting Gods Woord in de Wereld in Katwijk, destijds voor ons werk in Zuidoost Azië opgericht, als het goede doel in beeld kwam (belastingfaciliteit), was het project in vijf weken op papier financieel rond. Een vervangende bus met een mooie ombouw met aanpassingen. Voorjaar 2017 kwam de overdracht tot stand. De bus stond toen letterlijk op ons pad. "Echter er kwam een beproeving". zegt ds. Van den Berg." Geen reizen. Ik werd ernstig ziek en moest een lange periode van behandelingen ondergaan. Alles stond op zijn kop. Wij dachten wat wil God nu met ons leven? Het mocht ten goede keren". Na drie reizen in de tweede helft van 2017 konden wij inmiddels dit jaar ook al weer twee keer naar Roemenië afreizen.

Werkverdeling

Van den Berg werd in 2012 aangesteld als predikant van de PKN Hervormde Dorpskerk. In 2016 besloot het Regionaal College voor de Behandeling van Beheerszaken PKN Nederland dat vanwege de bijzondere situatie waarin de Hervormde kerk Ouddorp verkeerde er een solvabiliteitsverklaring kon worden afgegeven om de predikant voor onbepaalde tijd te benoemen. 'Zijn werkzaamheden zijn 60% voor de gemeente en 40% voor het zendingswerk in Roemenië.

Vier keer per jaar rijdt dominee van den Berg met zijn echtgenoot, dochters en Samuel en Grace naar Roemenië om gevangenen te bezoeken.
De onmisbare lift.