Afbeelding
Foto:

Nieuw natuurgebied ter grootte van 108 voetbalvelden

GOEREE-OVERFLAKKEE - De nieuwe natuur wordt ongeveer 73 hectare groot, dat is vergelijkbaar met 108 voetbalvelden. Momenteel staan er nog gewassen op het land, maar daar gaat later dit jaar verandering in komen. De aanleg van de nieuwe natuur wordt gefinancierd vanuit het Droomfonds, dat fonds wordt op 1 januari opgeheven en daarom moet de aanleg voor het nieuwe jaar starten.

Door Martijn de Bonte

Het gebied wordt in de toekomst incidenteel overstroomd met water vanuit het Haringvliet. Dat is na het openen van de sluizen in september zout of brak water. Het is de bedoeling dat er op die manier slikken, schorren, gorzen en waterpartijen ontstaan. Het nieuwe natuurgebied sluit straks aan op het natuurgebied Scheelhoek.

Recreatie

De nieuwe natuur wordt in ambtelijke termen 'beleefbaar'. Dat wil zeggen dat er paden komen voor fietsers en wandelaars, zodat de natuurgebieden goed bekeken kunnen worden. Ten oosten van de Stellendamse haven komt er een vogelobservatorium. Vanuit deze spiekkoepel kunnen natuurliefhebbers de vogels bekijken zonder dat de dieren gestoord worden. Een nieuw fietspad zorgt ervoor dat toeristen en eilanders in de toekomst helemaal langs het Haringvliet van Middelharnis naar Stellendam kunnen trappen. De route gaat dan onder andere langs de 19 nieuwe windturbines.

Windturbines

Tegen de plaatsing van de 19 windturbines zijn 11 bezwaarschriften opgesteld. Dat is weinig in vergelijking met bijvoorbeeld de plannen voor de nieuwe windturbines tussen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge. De reden is dat er maar weinig mensen in het gebied wonen. De agrariƫrs in het gebied werken samen in de organisatie Kroningswind, daardoor kunnen ze profiteren van de opbrengsten van de windenergie. De opbrengst van de nieuwe windturbines hangt af van het vermogen. In theorie kunnen ze samen maximaal 78 megawatt produceren. De provincie heeft eerder besloten dat er op het eiland in totaal 225 megawatt moet wordt opgewekt door middel van windenergie. Dat betekent dat straks ruim een derde van de beoogde opbrengst wordt gerealiseerd door de turbines langs de Noordrand.

Stand van zaken

Wat betreft de aanleg van de nieuwe natuur zit er schot in de zaak. De betreffende gronden zijn aangekocht en er is geld voor de aanleg. Op het moment dat alle vergunningen zijn verstrekt, kan direct de eerste schop in de grond worden gestoken. De realisatie van de windturbines gaat langer duren. Een aantal belangrijke stappen zijn al gezet, zoals een positieve milieueffectrapportage. Als de gemeenteraad instemt met het wijzigen van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning, zijn de belangrijkste stappen achter de rug. Als ook de subsidieverlening rond is, kan Kroningswind concrete stappen zetten om het park te realiseren. De verwachting is dat er op zijn vroegst in 2020 gebouwd gaat worden.

In het rapport met het onderzoek naar de effecten van de windturbines op het milieu, staat een opmerkelijke passage. Als de Haringvlietsluizen op een kier gaan, komen er mogelijk bruinvissen in het Haringvliet. De heiwerkzaamheden achter de dijk voor de windturbines kunnen schadelijke effecten hebben op de bruinvissen. "Zekerheidshalve adviseert de Commissie dit na te gaan." De combinatie van natuur en windturbines blijft soms toch knellen.