De Geest maakt levend

2 Korinthe 3:6b

In bovengenoemd Bijbelwoord wijst de apostel Paulus ons op de Geest. En hij bedoelt hiermee de Heilige Geest. En de Heilige Geest is de derde Persoon in het Goddelijke Wezen, omdat God bestaat uit drie Personen, namelijk God de Vader, God de Zoon en God de Heilige Geest. Dit is voor ons mensen niet te begrijpen en toch is het zo, omdat God nu één keer God is.

De Heilige Geest maakt levend, zo staat er in bovengenoemde tekst en daarmee wijst dit Woord des Heeren ons allereerst op het feit dat wij mensen niet werkelijk levend zijn, want wat levend is hoeft de Heilige Geest niet levend te maken. Ja, de Heilige Geest wijst ons aan, dat wij allen van nature geestelijk dood zijn, omdat wij in Adam, ons verbondshoofd, de Heere de rug en de nek hebben toegekeerd. O, door die zondeval zijn wij geestelijk doodgevallen en liggen wij in de stank van onze zonden, nergens anders naar op weg zijnde dan naar de eeuwige dood, waar de nimmerdovende vlammen van de hel ons eeuwig zullen pijnigen. Ach, wat hebben wij allen van nature toch een verschrikkelijke toekomst voor ons liggen in de eeuwige dood.

En nu komt Gods Woord ons verkondigen dat de Heilige Geest ons van die verschrikkelijke en eeuwige dood kan bevrijden door ons levend te maken. O, wie zou dat levendmakende werk van de Heilige Geest, als vrucht van het eeuwige, soevereine welbehagen Gods, dan niet graag ervaren?

De Heilige Geest moet echter eerst plaats gaan maken voor dat waarachtig levendmakende werk van Hem. En dat doet Hij door zo één te gaan overtuigen van zonde, gerechtigheid en oordeel, waardoor dit mensenkind gaat voelen en beleven een walgelijke zondaar te zijn, die een hemelhoge schuld heeft bij de hemelse Schuldheer en die niets anders heeft verdiend dan de ogen op te slaan in de hel. O, dan wordt de Heere gesmeekt om redding en verlossing. Dan wordt er gebedeld aan Gods Genadetroon om uit die ruisende kuil van eeuwig verderf te worden opgetrokken. En dan vloeien er hete en bittere tranen. Maar niet zelden gaat dit alles over en maakt zo één zich wijs door deze belevenissen bij Gods volk te behoren.

Wanneer de Heilige Geest een mensenkind echter werkelijk levend gaat maken, dan brengt Hij zo één altijd in de vierschaar Gods. En dus in de rechtbank Gods, waar het verdoemende en wraakoefenende recht Gods moet worden omhelsd. Hoort u, niet gebillijkt, zoals velen beweren. Niet toegevallen, zoals anderen naar voren brengen, maar omhelsd, omdat de liefde tot Gods recht sterker is dan de liefde tot het eigen behoud. En als dat in waarheid mag gebeuren, dan ontvangt zo één van achter het recht, Christus, van Israëls God. En met het ontvangen van Christus, mag zo één ervaren levend gemaakt te worden door de Heilige Geest. En dus wederomgeboren te worden tot kind van God. O, dan vervult het ware hemelse leven zo'n mensenkind.

En dat uit zich onmiddellijk in de liefde tot Christus. Ja, dan klinkt daar uit die mond: "Lieve Zaligmaker. Lieve Heiland. Lieve Verlosser. Lieve hemelse Bruidegom." En dan mag zo één ook door dit nieuwe leven, God liefhebben, God prijzen en God aanbidden. Ja, dan vervult dit nieuwe leven dat mensenkind van top tot teen en dan moet daar niet zelden uitgeroepen worden: "Hoort wat mij God deed ondervinden; Wat Hij gedaan heeft aan mijn geest." om te vertellen wat de Heere heeft gewrocht in hun hart en leven, en om te getuigen van hun overstelpende liefde tot de Drie-enige God.

Maar nog meer, want de Heilige Geest, Die levend maakt, gaat dan ook alle verdiende weldaden van Christus toepassen aan de ziel. O, dan wordt daar de gerechtigheid, de heiligheid en de heerlijkheid van Christus ontvangen. Dan worden de zonden vergeven, dan wordt de schuld bij God weggedaan, dan wordt er een nieuw hart ontvangen en dan wil zo'n mensenkind niets anders meer dan God verheerlijken met woorden en daden. Ach, dan is dat mensenkind volkomen van nieuws geboren. Maar weet u hier dan al echt van? En hebt u dit al werkelijk meegemaakt? Uw eeuwige toekomst hangt ervan af!