Met raad en daad

Vampier bestaat

Ik heb altijd gedacht dat vampiers verzinsels waren van filmproducenten die de bioscoopbezoekers wilden laten griezelen. Maar nu las ik dat er werkelijk bloedzuigende vampiers bestaan. Wat zijn dat dan voor figuren? Kunnen die door een open raam naar binnen vliegen?

De echte vampiers zijn geen mensen, maar bepaalde kleine vleermuizen, die met hun messcherpe gebit wonden maken in de huid van vogels en zoogdieren, doch als ze de kans krijgen ook bij een mens, en die zich voeden met het daaruit verkregen bloed. Daardoor brengen ze vaak besmettelijke ziekten zoals hondsdolheid over. Ze zijn alleen bij duisternis actief en slapen overdag in kolonies. De Latijnse naam is desmodontidae. Dat andere verhaal komt van de Balkan. Volgens het volks(bij)geloof van Slavische volken kunnen zelfmoordenaars 's nachts hun graf verlaten en zich als vampiers voeden met het bloed der levenden. Er zijn wel pathologische figuren geweest die door hun optreden aan echte vampiers deden denken, zoals vorst Vlad de Vijfde van Walachije in de 15e eeuw en de Hongaarse gravin Elizabeth Bathory in de 17e eeuw. De eerste kreeg de Roemeense bijnaam Dracul, dat duivel betekent, en naar hem is die romanfiguur Dracula van Bram Stoker in 1897 ontstaan. Daarna kwamen allerlei navolgingen, eerst in boekvorm en later in films. Klassieke voorbeelden zijn de Dracula-verhalen van Tad Browning uit 1931 met Bela Lugosi, van Robert Siodmak uit 1943 met Lon Chaney jr., van Erle Kenton uit 1944 met Boris Karloff en van Terence Fisher met Christopher Lee, maar die vampiers zijn onbestaanbare verzinsels. Die vleermuizen die ook mensbloed lusten komen trouwens in ons land gelukkig niet voor!

Het loopt uit de hand

Telkens hebben wij last van een zomergriepje. Zijn dat gevolgen van een warme zomer, of van een besmetting en betreft het dan soms salmonellabacteriën of een nieuw virus?

Gezien de gegevens in uw brief wijst een en ander wel in de richting van een vaker optredende voedselvergiftiging. In 20 tot 30% van dgl. kortstondige ziekten met onpasselijkheid en diarree is er wel een virus in het spel. Die schuilen in de regel niet in levensmiddelen, want fabrikanten en handelaren worden nauwlettend gecontroleerd door de overheidsinstanties. De narigheid kan ook in eigen huis ontstaan door aanraking met de handen. Menigeen weet namelijk nog niet, dat bijvoorbeeld verkoudheid niet wordt overgebracht door het niezen, maar door het handen schudden, en doordat het rhinovirus dan ook door iemands handen aan stoelen, trapleuningen, eetgerei en in voedsel terechtkomt. Het zal u niet helpen als u niemand meer de handen schudt, want zulke virussen blijven lang in leven en kunnen nog allerlei keukengerei en daardoor tal van etenswaren besmetten. Toch vaker de handen wassen dus, vooral als u begint met een maaltijd klaar te maken. En voor alle huisgenoten geldt: handen wassen voor het eten, ook al wordt er alleen maar brood klaar gezet!

Onrein satijn

Ik moet wit satijnen wiegbekleding wassen, maar mijn man waarschuwde me dat satijn daar geel van wordt. Stomen zou ook niet best lukken. Wat moet ik daar nu mee?

U kunt satijn heus wel zelf wassen, als u het maar met de hand doet, in een ruim sopje met een klein beetje van een vertrouwd wasmiddel voor de fijnwas. Kijk even op de verpakking naar de samenstelling, want er mag zich géén chloor in bevinden. Daarvan zou het satijn namelijk geel kunnen worden. Wees heel zuinig met dat wasmiddel op uw satijn, en spoel de stof goed na. Niet wringen, het water juist handwarm, en niet in de droogtrommel doen, maar de stof gewoon ophangen.

Vanwaar Maud?

Waar komt de meisjesnaam Maud eigenlijk vandaan?

Oorspronkelijk is Maud aan het Oudfrans ontleend, maar het werd in Engeland een afkorting en zo een soort koosnaampje voor meisjes die Mathilde heten (hetgeen bij de Germanen 'machtige strijdster' betekende). Ook jonge dochters met de naam Magdalena worden in Groot-Brittannië wel eens als Maud aangesproken of geroepen.