Afbeelding
Foto:

Museumeiland Goeree-Overflakkee

Musea zetten zichzelf samen op de kaart

GOEREE-OVERFLAKKEE – Natuur, rust, ruimte, water, het uitgestrekte polderlandschap, dorpsschoon – daar staat Goeree-Overflakkee om bekend. Nog niet wijd en zijd, maar het eiland komt langzaam maar zeker steeds beter op de kaart te staan. Als het aan de eilandelijke musea ligt, komen ook zij meer in de schijnwerpers te staan. Samen, als Museumeiland Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Initiatiefnemers van de onderlinge toenadering zijn Caroline Melissant en Bert Tuk. De eerste zag als vrijwilliger bij een van de musea op Goeree-Overflakkee dat er op het gebied van marketing en communicatie nog veel meer mogelijk is. "De musea zijn wat onderbelicht en samenwerken gebeurt nog te weinig", luidde de analyse.

Voorbeelden

En dat terwijl er mooie voorbeelden zijn van musea die met een bredere blik naar buiten treden. "Op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld. Acht musea presenteren zich samen als 'de schatkamers van het eiland'. Met onder andere een gezamenlijke huisstijl en communicatiestrategie. Ze hebben zichzelf duidelijk op de kaart gezet. Je ziet het ook op provinciaal niveau in bijvoorbeeld de provincie Drenthe. Daar presenteren de musea zich samen aan het publiek. En je ziet het ook in het buitenland, zoals in Brussel."

Zoiets moet op Goeree-Overflakkee ook tot stand te brengen zijn, dachten Melissant en Tuk. Het eiland telt immers meer dan twee handen vol musea en aanverwante erfgoedvoorzieningen, -stichtingen en -verenigingen, die nu nog veelal als eilandjes functioneren, maar samen meer te bieden hebben, zowel voor toeristen en recreanten als voor de bevolking van het eiland zelf. Het gaat om het RTM-museum, Museum Ouddorp, het Torenmuseum in Goedereede, het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, radiomuseum De Stove in Achthuizen, de Ouwe Stee, eveneens in Achthuizen, automuseum Topolino in Battenoord, de Menheerse werf, de Molenstichting, stichting WO2GO, historische vereniging De Motte en het Streekarchief Goeree-Overflakkee.

Dit twaalftal heeft de koppen bij elkaar gestoken. Caroline Melissant: "Ze zijn allemaal enthousiast om samen te werken. Het is goed voor de onderlinge binding in een grote regio. Je hebt het met elkaar over de openingstijden, de entreeprijzen, geplande activiteiten en tentoonstellingen en hoe je bijvoorbeeld Open Monumentendag aanpakt. Je spreekt elkaar en je kent elkaar. Richting het publiek verwijs je naar elkaar, als gastheren en -vrouwen, en je organiseert samen het een en ander. Daar is behoefte aan. Vergeet niet dat de musea ook goede slechtweervoorzieningen zijn en interessant voor jonge gezinnen."

Museumgids

Het eerste product van Museumeiland Goeree-Overflakkee verschijnt nog voor de zomer, zo is de bedoeling. Het is een boekje, een gids met alle musea: een handzaam overzicht van wat er te zien en te doen is, inclusief openingstijden, entreeprijzen en een verwijzing naar de website.

Daarnaast grijpen de samenwerkende musea Open Monumentendag aan om aan te haken bij het landelijke thema 'Europa'. Ook tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober (thema Opstand) en de Museum Kidsweek in de herfstvakantie willen de eilandelijke musea zich presenteren met een gemeenschappelijk programma.

De samenwerking kan zich nog uitbreiden als de vuurtoren een 'museale' uitkijkattractie is geworden, de metamorfose van het fort in Ooltgensplaat is afgerond en de Ceres in Ouddorp is gerenoveerd en een nieuwe bestemming heeft gekregen. Volgens Caroline Melissant behoort een uitbreiding richting natuur en landschap ook tot de mogelijkheden. "De gezamenlijke activiteiten gaan zich ook nog meer ontwikkelen. Wie weet komt er nog eens een Museumnacht op Goeree-Overflakkee."

Het samenwerkingsproject is een onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. De provincie Zuid-Holland heeft er subsidiegeld voor beschikbaar gesteld.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding