Pakweg tien dagen nagenoeg droog

Het zomerse weer met heel gemakkelijk middagtemperaturen boven de 25 graden zijn we even kwijt. Tot nu toe ligt de gemiddelde junitemperatuur zo'n 3 graden boven normaal en wat dat betreft houden we gelijke tred met de twee vorige maanden die allebei ook een temperatuuroverschot van 3 graden hadden. Die riante 3 graden te warm houden we evenwel niet vast gezien de actuele weersontwikkelingen.

We schakelen namelijk over naar een meer zonale circulatie met een west-oost gerichte luchtaanvoer. De middagtemperaturen komen op een iets lager plan te liggen de komende tien dagen. Met dagtemperaturen rond de 20 graden op de Eilanden zal 't echter beslist niet onaangenaam zijn buitenshuis. We zagen op donderdag een eerste regenband passeren die hoogstens enkele millimeters water gaf. De vrijdag is dan weer een plezante tussendag alvorens er op zaterdag weer een kleine buienkans is.

Op zondag zou het dan weer mooi moeten uitklaren en ook in de week daarna beloven de regenkansen ronduit klein te zijn. De wind dit weekend zit in de zuidwesthoek en is meest matig. Prima zeilweer dus. Telkens zien we uitlopers van het roemruchte Azorenhoog zich uitbreiden tot over West-Europa. Aan de andere kant bewegen relatief actieve depressies zich via IJsland naar de regio Schotland. Die genoemde uitlopers van hoge druk moeten ervoor zorgen dat de depressieperikelen niet al te manifest worden in de Lage Landen en dit lijkt vooralsnog goed te lukken. Mochten beide systemen zo'n 100 kilometer zuidelijker komen te liggen, zou het resultaat een aanmerkelijk wisselvalliger plaatje zijn met ook meer wind. Al met al beleven we een heel licht wisselvallig- en typisch Hollands weerbeeld de komende tijd. Eigenlijk blijft het gewoon vrijwel droog de komende anderhalve week in Zuidwest-Nederland waarbij de soms felle junizon ook goede kansen heeft tussen de wolkenvelden door.

Op de middellange termijn zou het fraaie en warme zomerweer zich kunnen herstellen. De kans op warm tot heet zomerweer richting eind juni lijkt me tamelijk groot. We zien in ieder geval dat het zuiden van Europa flink kan opwarmen de komende tijd. Een deel van die warmte zou dan richting het einde van de maand kunnen opstomen richting de Lage Landen.