Afbeelding
Foto:

Stadsfeest voor jong en oud
Havendag Junior aan vooravond van Goereese Portdagen

GOEDEREEDE – Als deze krant bij de lezers in de bus valt is, alles volgens plan verloopt, het startschot voor de Goereese Portdagen al gegeven. Voorafgaand aan het evenement was er gisteren, donderdag, een voorzetje met het onderdeel Havendag Junior en in de avonduren was er een voorproefje tijdens de Portproeverij in 'De Barakken'.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Donderdag stond het centrum van het Stadje Goedereede in het teken van de voorbereidingen voor de Goereese Portdagen, de vijfde editie alweer, die vandaag en morgen wordt gehouden. Tussen deze voorbereidingen door waren er ongeveer 120 schoolkinderen rondom de haven actief in het kader van de Havendag Junior. Burgemeester Ada Grootenboer, vergezeld van Ada Overwater, beleidsmedewerker erfgoed en cultuur van de gemeente Goeree-Overflakkee legde op uitnodiging van het bestuur van de Stichting Goereese Portdagen en werkbezoek af en liet zich bijpraten over Havendag Junior en natuurlijk de Portdagen. Esther Breen en Wilbert Moerkerk, bestuursleden van de Stichting gaven graag uitleg over het steeds meer publiek trekkend evenement.

Havendag Junior

Groep 7-leerlingen van zeven scholen, van Melissant tot Ouddorp waren donderdag naar Goedereede gekomen waar hen een actief en afwisselend programma werd geboden. Al deze activiteiten hadden één doel: de geschiedenis van het havenstadje beter leren kennen.
De oorsprong van Havendag Junior ligt niet in Goedereede. Het evenement voor de schoolkinderen is wel al eerder in Goedereede gehouden, maar ook in Middelharnis en Ooltgensplaat. Het heeft tot doel om de kinderen meer bekend te maken met de geschiedenis van hun omgeving. Aan de hand van een tiental opdrachten trokken zij in groepjes Goedereede in. Zo vertelde bij de Goereese Toren Pau Heerschap een aantal verhalen. Aan de kinderen de opdracht om uit te zoeken welk van de verhalen niet waar is. Op de markt kregen ze uitleg over verschillende soorten vis, werden de vloedplanken gezet en dienden ze de vlaggenseinen te ontcijferen die gemaakt werd aan de overzijde van de haven. Verder kon er overgevaren naar het beeld Keetje van Bekaf en de daklijsten van de huizen nagetekend worden. Ook het boeten van netten vergde wel wat handigheid van de kinderen.

Portdagen

De Havendag Junior sluit natuurlijk perfect aan bij de Goereese Portdagen. De Portdagen is volgens Wilbert en Esther "een stadsfeest voor jong en oud" en men probeert door zoveel mogelijk instanties en burgers van Goedereede erbij te betrekken er een feest van te maken dat geschikt is voor een breed publiek. Zo zijn er verschillende muziekgezelschappen en bandjes erbij betrokken en de Goereese toneelvereniging De Klokkendieven maar ook de Hervormde Kerk waarin zaterdag een aantal concerten worden uitgevoerd. Wilbert legt uit dat de Stichting het heel belangrijk vindt dat er een breed programma geboden wordt. Daarom is er ook een uitgebreide oude ambachtenmarkt en ook de kraampjes ten bate van goede doelen ontbreken niet. Verder benadrukken de bestuursleden dat het Goereese evenement geen braderie is, maar dat ze een bijzonder programma willen bieden dat niet alleen de Goereeërs, maar ook mensen van andere plaatsen op het eiland, zal boeien. Daarnaast weet men uit ervaring dat ook toeristen zich steeds meer in het stadje laten zien. De Portdagen passen volgens het bestuur dan ook prima in de Eilandmarketing.

Sponsoring

Natuurlijk kost de organisatie van een dergelijk evenement veel geld. Geld dat voor het overgrote deel wordt bijeengebracht door de sponsoren van het evenement. Maar de financiering blijkt niet altijd eenvoudig te zijn. Er is vanuit de gemeente een kleine subsidiëring, men verwacht en hoopt in verder overleg nog wat meer subsidies te kunnen krijgen.

Dit jaar is het een bijzondere Portdag, want het is 1 november precies 100 jaar geleden dat de – ondertussen beruchte – vaten in Goedereede werden geveild. Daarom wil de organisatie nog een bijzondere evenement op 1 november van dit jaar organiseren. "Misschien wordt het ook wel een portveiling". In de toekomst wil men voor kwaliteit blijven gaan en zal er ook een verdiepingsslag worden gemaakt. Zo zouden er ook lezingen kunnen worden gehouden rondom het thema of ook met andere activiteiten aan de slag kunnen worden gegaan. Het bestuur zal zich zeker hier in de komende tijd op beraden. Maar allereerst wordt hun aandacht volledig opgeëist door de organisatie van het volksfeest.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding