Afbeelding
Foto:

Systeem van ANPR-camera's op toegangswegen Goeree-Overflakkee compleet

STELLENDAM - Deze week was er een persmoment aan de voet van de Haringvlietsluizen bij Stellendam. Burgemeester Ada Grootenboer, Annet de Jonge, teamchef van Politie Haringvliet, en Peter de Ruiter, Projectleider ANPR van de politie Rotterdam-Rijnmond, gaven uitleg over het hoe en waarom van het plaatsen van ANPR-apparatuur.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Op een aantal toegangswegen naar het eiland zijn al meer dan een jaar de ANPR-camera's geplaatst. Met de komst van de camera's op de Haringvlietsluizen is het netwerk van camera's compleet en is ook in werking. ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition en betekent dat van alle passerende auto's het kenteken wordt gefotografeerd. Deze kentekens worden pas opgeslagen als er iets met de auto of de bestuurder aan de hand is. Peter de Ruiter legt uit dat het doel van de camera's vooral is om de politie te assisteren bij de dagelijkse politiezorg. Hij noemt als voorbeeld dat, als er in de regio een overval plaatsvindt, en het kenteken van de overvaller wordt aan de politie doorgegeven, dit direct in het systeem wordt ingevoerd en er komt een 'hit' als de bewuste auto één van de camera's passeert. Dit kan er toe leiden dat de daders kunnen worden gevolgd en worden ingerekend. In de Hoeksche Waard werkt men al een tijdje met dit systeem en men kan nu voorzichtig vaststellen dat de criminaliteit daar is gedaald.

Blij

Burgemeester Ada Grootenboer is blij met de komst van de camera's, niet alleen voor de veiligheid van de inwoners van het eiland, maar ook omdat het eiland nogal eens gebruikt wordt als vluchtweg voor criminelen elders uit de regio.
Het ANPR-systeem wordt niet alleen gebruikt om criminelen te volgen. Het systeem wordt ook ingezet als er iets met de auto's 'aan de hand is', zoals het niet betalen van belasting, "het gaat dan wel om grote bedragen", benadrukt Peter de Ruiter. Ook hebben de camera's hun nut bewezen in de strijd tegen het gebruik van valse kentekens. De camera's zijn nog niet geschikt om verkeersovertredingen, zoals niet handsfree bellen en het niet dragen van gordels te registreren.

Monitoren

De apparatuur is een goed middel om alle bewegingen in de regio te monitoren, vindt Annet de Jonge, en ook zij is blij dat de camera's nu allemaal in bedrijf zijn. Bij constatering van criminele activiteiten kan vanuit de meldkamer het kenteken direct in het ANPR-systeem worden ingevoerd, bij het passeren van één van de camera's door de verdachte auto is er een 'hit'. Deze alarmmelding krijgen politiemensen binnen via een speciale app. Hierdoor heeft men zicht op waar de gezochte auto zich bevindt en kan er eventueel tot actie worden overgegaan. Door plaatsing van de camera's is niet alleen de regio, maar ook het eiland weer een stukje veiliger geworden.