Nieuwe steiger tussen de hoge brandnetels?

DIRKSLAND – Mooi hoor, een nieuwe steiger in de haven van Dirksland. Dat zal de ietwat vergeten plek goed doen. Maar vergeet ook het onderhoud van het groen niet, was de boodschap die dinsdagavond klonk tijdens de vergadering van de dorpsraad.

Door Kees van Rixoort

Het onkruid tiert welig aan de randen van de haven. "Een gloednieuwe steiger plaatsen tussen de brandnetels, dat kan natuurlijk niet", concludeerde Jan Leenders, voorzitter van de dorpsraad. Wie voor het onderhoud verantwoordelijk is, was tijdens de vergadering niet helemaal duidelijk. Het zou goed mogelijk zijn dat het waterschap dat is.

Vooruitlopend op de werkzaamheden aan de haven, een investering in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, is deze week een aanvraag voor een vergunning geplaatst. Na zes weken – de wettige termijn om bezwaren in te dienen – zou het plaatsen van de steiger plus trap van start kunnen gaan. Daarna rest nog een korte periode, tot 1 november, om de werkzaamheden uit te voeren en af te ronden. De subsidie vanuit de Erfgoedlijn, verstrekt door de provincie Zuid-Holland, moet voor het eind van dit jaar zijn besteed. "Een beetje eng blijf ik het wel vinden", zei Jan Leenders over deze niet al te lange tijdspanne.

De voorzitter van de dorpsraad kondigde aan een aanvraag te willen indienen bij de Erfgoedtafel om de haven nog meer cachet te geven. Het plan is om de peekaaien autovrij te maken en "toeristisch-recreatief in te richten". De Erfgoedtafel is op 20 juni. Dan komen de projecten voor 2019 op tafel.

Watertoren

De dorpsraad van Dirksland is bezig een stichting op te richten die de watertoren moet gaan beheren. In de optiek van de dorpsraad is de watertoren een locatie voor de gemeenschap met mogelijkheden om onder meer te trouwen, te ontmoeten en te exposeren. Er zijn ook andere gegadigden voor het monument.

Het ziet ernaar uit dat het bestuur van de dorpsraad versterking krijgt. In het najaar treden twee of drie nieuwe bestuursleden aan.