Afbeelding
Foto:

Met de PCOB-afdeling naar Beierse Woud

GOEREE-OVERFLAKKEE - De PCOB-afdeling Goeree-Overflakkee heeft met Goed Idee Reizen een zevendaagse reis naar het Beierse Woud in Duitsland gemaakt. Eén van de deelnemers, Teun Grinwis uit Ouddorp, maakte onderstaand verslag:

Met een 40-tal deelnemers zijn we op zaterdag 26 mei om 6.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Keukencentrum Tieleman te Middelharnis vertrokken naar onze ons hotel Zur Alten Post te Bischofsmais, dat in de buurt van de Tsjechische grens ligt. De reisleider is Jan van Gurp uit Sommelsdijk.

De omgeving van Bischofsmais is rijk aan bos, heuvels en dalen. Dwars door het gebied meandert de Donau. Op onze weg ernaartoe wordt deze rivier verschillende keren gepasseerd. Na een reis van circa 13 uren zijn we op de plaats van bestemming aangekomen. De volgende morgen worden de klokken van de kerk, die in de nabijheid van het hotel staat, al vroeg geluid voor het houden van een kerkdienst, die nog vrij trouw bezocht wordt. Een zekere weldadige zondagsrust heerst er in het dorpje. Om 11.00 uur houdt onze reisleider een samenkomst n.a.v. Psalm 19 in deze rijkversierde kerk. De organist onder ons, Jan Bezuijen, bespeelt het eenvoudige tweeklaviersorgel met 26 registers. Nieuw gebouwd in 2003 door orgelbouwer Georg Wünning.

Regensburg

Maandag 28 mei 2018 bezoeken we Regensburg, één van de oudste steden van Duitsland, gelegen aan de Donau. Boven de rode daken en pastelkleurige huizen van de stad torent trots de Dom St. Peter met zijn twee torens uit. Om er te komen, wandelen we over de ruim 300 meter lange Steinere Brücke, die over de Donau heen gelegd is. Het is Duitslands oudste gotische bogenbrug met 16 bogen uit 1135. Eeuwenlang is deze brug de enige plaats tussen Wenen en Ulm geweest met een doorlopende burg over de Donau. Regensburg is een stapelplaats voor de handel in o.a. zout geweest. Aan de oever van de rivier zijn meerdere merken aangebracht, die de waterstand van de rivier aangeven bij de verscheidene overstromingen die de stad hebben geteisterd. Oplopend naar de bovenstad, ontmoeten we de Porta Praetoria. Het is een overblijfsel van een stenen poort uit de Romeinse tijd, die dienst heeft gedaan als hoofdpoort bij het legerkamp. In de 17e eeuw is het bouwwerk opgegaan in de bisschoppelijke bierbrouwerij. Bij het slopen van deze brouwerij in 1887 zijn de delen weer herontdekt, geconserveerd en gerenoveerd. De nauwe straatjes met de vele winkeltjes volgend, komen we dan bij de imposante Dom, waaraan in 1273 begonnen is met het bouwen en eerst in 1872 voltooid is. We bezoeken deze rijkversierde gotische RK-kathedraal, waar om 12.00 uur een Schriftlezing plaatsvindt en het orgel wordt bespeeld. Het majestueuze orgel is in 2009 gebouwd door Rieger Orgelbau. Het heeft 80 registers, 4 manualen en een pedaal. Constructief is het 18 meter hoge orgel opgehangen aan de dakconstructie met vier staaldraden en hangt ca. 15 meter boven de grond. Met een lift moet de organist naar zijn speelplaats. Pronkstuk in de kerk is het grote zilveren hoogaltaar, met daarnaast de vele schilder- en beeldhouwwerken. Na nog wat rondgewandeld en een terrasje genomen te hebben, zijn we naar het nabijgelegen Walhalla gereden. Prachtig gelegen op een bergtop met weids uitzicht over het Donaudal.
De volgende dag hebben we de glasstad Zwiesel bezocht, gelegen aan de Tsjechische grens en omringd door meerdere bergen met toppen boven de 1.000 meter. Een gebied ook waar kwarts in het gebergte aanwezig is, dat als grondstof dient voor de glasindustrie. Daar is een bezoek gebracht aan de vermaarde glasfabrieken van Zwiesel Kristallglas Schott. Voor de ingang van deze fabriek staat een kristalglas Pyramide opgebouwd uit ruim 93.000 wijnglazen. Glasblazen is een van de oudste ambachten in deze streek. In de glasfabriek laat men zien hoe in een oven met een temperatuur van 1.200º C de kwarts een brijachtige substantie wordt en dan geblazen kan worden. De schitterende producten worden in de verkoopruimte te koop aangeboden. Menigeen heeft wel glaswerk gekocht. Van daar is een bezoek gebracht aan de St. Nikolaaskerk. In 1876 heeft er een stadsbrand gewoed, waarbij de toenmalige kerk geheel verwoest is. De huidige kerk is in de jaren 1892-1896 op de grondvesten van de oude kerk in neogotische stijl geheel opgetrokken uit rode baksteen, inclusief de torenspits. Het is een fraaie kerk, met een prachtig drieklaviersorgel met 48 registers. Aanvankelijk in 1978 gebouwd met twee klavieren door orgelbouwer Eisenbarth en in 1983-1988 uitgebreid met een derde klavier. In het hoofdwerk zijn liggende trompetten aangebracht. Vlakbij deze kerk ligt het Waldmuseum, waar ook een bezoek aan gebracht is

Passau

Woensdag 30 mei wordt er een bezoek gebracht aan Passau. Passau is de stad waar drie grote rivieren bij elkaar komen en als Donau verder gaan. Uit het noorden komt de Ilz en uit het zuiden de Inn. Uit het westen komt de Donau, die in oostelijke richting verder gaat en uitmondt in de Zwarte Zee. Deze rivier heeft een totale lengte van 2.860 km. Vanaf de noordzijde is er een prachtig uitzicht op de Donau en de oude barokke binnenstad met zijn verrassende nauwe steegjes. Ook hier worden de hoge waterstanden van de Donau op de muren aangegeven.
Donderdag 31 mei is het Sacramentsdag. In Beieren is dat een officiële feestdag. 's Morgensvroeg komt dan de gemeente in de kerk bijeen. Gevierd wordt dan dat Jezus Christus Zichzelf onder de gedaante van brood en wijn aan de gelovigen wil geven. Na de dienst volgt een processie, voorafgegaan met muziekkorpsen volgt dan de geestelijkheid lopend onder een baldakijn ter aanbidding met de hostie in de monstrans in de hand. Tijdens de processie is er een aantal malen met een kanon geschoten, waarop de klok geluid werd. Die morgen zijn we in ons hotel gebleven. 's Middags zijn we naar de Grosser Arber geweest. Met 1.456 meter is dat de hoogste berg in het Beierse Woud. Helaas was de kabelbaan om naar de top te gaan niet open in verband met het onweer. We zijn toen doorgereden naar de Grosser Arbersee. Een groot meer met een natuurwandelroute door het bos. Prachtig gebied om in te wandelen. Onderweg hebben we een waldhoornblazer ontmoet. Het prachtige geluid van de hoorn draagt ver het bos in. Na de wandeling hebben we het Glasmuseum in Bodenmais nog bezocht. Op dat moment hebben we een forse regenbui over ons heen gekregen. Het is een groot complex, waar te kust en te keur glaswerk en sculpturen te bezichtigen en ook te koop zijn. Na het bezoek zijn we weer naar ons hotel gegaan, om daar onze laatste diner opgediend te krijgen.
De volgende dag is het ontbijt om 5.00 uur 's morgens opgediend, om klokslag 6.00 uur te kunnen vertrekken. Voldaan zijn we richting huis gegaan. Met enkele tussenstops zijn we rond 19.00 uur 's avonds in Echteld aan gekomen. Daar hebben we ons afscheidsdiner genoten in de Oude Duikenburg. Aan een prachtige reis, met heel veel mooi weer en iedere avond een overdenking van onze reisleider, is een einde gekomen. Veilig en gezond en wel zijn we weer op onze plaats van bestemming aangekomen.

T. Grinwis