Afbeelding
Foto:

De teelt van kiwi's

SOMMELSDIJK - Vorige week werd in de rubriek Raad en Daad in deze krant een vraag gesteld en beantwoord over de kweek van kiwi's. Volgens één van onze lezers was het antwoord lang niet volledig. Hieronder zet deze lezer een en ander recht en krijgen we een goed inzicht in de teelt van de kiwi's.

"Hierbij wil ik graag even reageren op het antwoord dat u gaf op een vraag over hoe een kiwi te behandelen.

Ten eerste: De kiwi komt niet uit Nieuw-Zeeland en/of Australië. De oorsprong van de plant ligt in China. De oorspronkelijke Nederlandse naam is dan ook 'Chinese kruisbes'. Vanuit China is de plant in Nieuw-Zeeland terecht gekomen, waar men de naam 'kiwi' bedacht en de grootschalige teelt ontwikkelde. Vanuit Nieuw-Zeeland veroverde de kiwi daarna de rest van de wereld.

Ten tweede: De vorstweerstand is bepaald niet zo slecht als u aangeeft. Zeker de nieuwste variëteiten zijn prima aangepast aan ons klimaat. En leveren in de volle grond geen enkel probleem op. Hij moet wel tegen een warme, zonnige zuid(-west) muur geplaatst worden. (Dit ook omdat je anders erg zure vruchten krijgt).
Hooguit zou je hem in zijn jonge jaren bij extreem strenge vorst met b.v. een rietmat wat kunnen beschermen. Binnen zetten bij kou is echt niet nodig.

Ten derde: Een kiwi kweken in een pot of vat, zoals u als advies geeft, is geen haalbare kaart. Een kiwi is een woeste groeier, een klimplant die al gauw meters lang/hoog wordt. Of doodgaat, omdat zijn pot veel te klein is (geworden). Hij heeft een stevig stellage of rek nodig om tegenaan te groeien.

En moet regelmatig gesnoeid worden, omdat het anders een onontwarbaar oerwoud wordt. Het snoeien in het najaar mag echter nooit na de kortste dag (21 dec.) gedaan worden, anders gaat de plant bloeden, wat hem ernstig verzwakt. (Net als bij een druif).

Ten vierde: Van oorsprong is een kiwi inderdaad tweehuizig. Wat betekent dat er planten zijn met alleen vrouwelijke bloemen en planten met alleen mannelijke bloemen. De consequentie daarvan is dat je dus altijd twee planten moet hebben, wil je vruchten kunnen oogsten.

Tegenwoordig zijn er echter ook planten te koop waarbij een mannelijke plant èn een vrouwelijke plant op èèn en dezelfde onderstam zijn geënt. Eèn plant is dan dus voldoende. Bovendien zijn er tegenwoordig cultivars te koop die zichzelf bestuiven. Ook dan is één plant is voldoende. Mogelijk kan een labeltje aan de plant (of de kennissen die de plant hebben gegeven) uitsluitsel geven over het type plant.

Ten vijfde: Omdat binnenzetten van de plant geen optie is, kun je de vruchten ook niet aan de plant laten zitten totdat ze helemaal rijp zijn. Belangrijk is wel dat ze zo lang mogelijk aan de plant blijven hangen. Plukken echt pas op het laatste moment, als er serieus nachtvorst dreigt. Dan binnenshuis na laten rijpen.

De hoeveelheid water tijdens het groeiseizoen bepaalt de grootte en sappigheid van de vruchten. De hoeveelheid warmte en zon in het najaar bepaalt of de vruchten zoet, dan wel (erg) zuur zijn. Kiwi's die te zuur zijn om zo te eten, zijn heel geschikt om te verwerken in een smoothie (met o.a. banaan om het geheel wat zoeter te maken). Is de oogst tè groot en/of worden er te veel kiwi's tegelijk rijp, dan kunnen ze heel goed, ontdaan van de schil (vrucht doorsnijden en als een eitje leeglepelen), als vruchtenmoes in de vriezer bewaard worden. Om dan later b.v. in een smoothie te worden verwerkt.

Ten zesde: De kiwi is gèèn plant die zijn blad het jaar rond behoud. Hij zal dus altijd gedurende de winterperiode kaal zijn. Dat heeft niets te maken met (te) lage temperaturen of te lage luchtvochtigheid. Dat zit gewoon in zijn aard.

Ten zevende: Het kan meerdere jaren duren voordat een jonge kiwiplant gaat bloeien. Denk dus niet te snel dat er iets mis is".