Vuurwerk

We weten inmiddels allemaal wel dat het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling meer overlast dan voorspoed brengt. Het kost veel geld, mensen raken soms (dodelijk) verwond, dieren kunnen niet tegen de harde knallen en het is ook niet goed voor het milieu. Er zijn nog wel meer redenen te noemen waarom vuurwerk gewoon niet goed is. Die gedachte is inmiddels ook doorgedrongen bij heel veel mensen in ons land. Veel organisaties pleiten daarom voor een verbod op vuurwerk, al jaren lang. Inmiddels heeft ook de politiek er zich over gebogen. In de grote steden willen de burgemeesters graag een dergelijk verbod. Het kabinet, onze regering, zou daarom met plannen komen. Helaas, maar de regering wil het nog niet verbieden. Mensen krijgen brillen om het vuurwerk verantwoord af te steken. Een typisch voorbeeld van Haags beleid. Hoe moeten we dit beoordelen?

In de eerste plaats is vuurwerk afsteken natuurlijk een vreemd verschijnsel. Uiteraard is de overheid niet geroepen om de burgers zomaar allerlei beperkingen op te leggen. Ook moet een overheid voorzichtig omgaan met lange tradities. Voorzichtigheid is in het overheidsbeleid zeker geboden. Laten we goede tradities, denk eens aan de eeuwenlange sluiting van winkels op zondag, niet zomaar afschaffen. Daar wordt niemand beter van. Maar vuurwerk is wel even iets anders. Het gaat om een activiteit die jaarlijks veel leed met zich meebrengt. Vooral vanuit de gezondheidszorg wordt keer op keer aangedrongen op het afschaffen van dergelijke zaken. Er zijn dus goede argumenten om hier paal en perk aan te stellen. Het is een vorm van slapheid dat de politiek hier kennelijk niet aan wil. Zo gaat dat vaak met bepaalde zaken. Er is een stevige rug voor nodig om dingen echt te veranderen in goede zin. Daar ontbreekt het helaas nogal eens aan.

In de tweede plaats is het afsteken van vuurwerk een soort jaarlijkse gekte die mensen in de greep heeft. Er zijn tegen vuurwerk godsdienstige bezwaren in te brengen. Mogelijk gaat het terug op een heidense gewoonte om aan het begin van het nieuwe jaar kwade geesten te verdrijven met harde knallen. Boze geesten worden echter niet verdreven met harde knallen, maar door aanhoudend gebed. Maar los daarvan is het natuurlijk ook een heel praktische zaak om verkeerde dingen te beƫindigen. Er zijn tal van zaken waar de overheid ingrijpt, omdat die niet goed zijn voor de burgers. Het dragen van een gordel in de auto is verplicht in verband met de veiligheid. Het roken wordt, terecht, meer en meer aan banden gelegd. Ook het gebruik van alcohol blijkt niet goed te zijn voor de gezondheid. Ook daar is dus ingrijpen zeker belangrijk. De overheid heeft als plicht om een schild te zijn voor de zwakken. In dat opzicht is er dus helemaal niets mis met het verbieden van vuurwerk. Het is zelfs nodig om jonge mensen te beschermen tegen zichzelf. Het is helaas geen goed teken dat er kennelijk op dit punt geaarzeld wordt. Op allerlei terreinen wil dit kabinet flink aanpakken. De economie bijvoorbeeld moet worden versterkt door het verlangen van de dividendbelasting. Maar kennelijk staan de zwakken in de samenleving niet hoog op de lijst met prioriteiten. Een wat droeve constatering.

In de derde plaats is er in de samenleving echter wel wat te doen. Als de overheid het laat afweten, kunnen burgers altijd zelf de handen uit de mouwen steken. Het zou een mooi gebaar zijn als reformatorisch Nederland hierin het voortouw zou nemen. We zijn dan ook elk jaar verlost van de nieuwsberichten dat er in typische refo-dorpen naar verhouding rond de jaarwisseling meer geweld wordt gebruikt en vuurwerk wordt afgestoken. Kortom, er ligt een mooie taak voor kerken, scholen, en organisaties in eigen kring om hier nu eens het goede voorbeeld te geven. Wie weet wordt Flakkee wel het eerste eiland waarop geen vuurwerk meer wordt afgestoken. Een mooie gedachte om aan te werken.

Ds. W. Visscher