Afbeelding
Foto:

Gemeentepenning voor zilveren wethouder

Wethouder P. Groenendijk (SGP) was gisteravond onbewust van zijn zilveren ambtsjubileum ter raadsvergadering gekomen, totdat burgemeester v.d. Harst er het zijne van ging zeggen en het 25-jarig raadslidmaatschap van dhr. Groenendijk aan een beschouwing onderwierp.
Die beschouwing viel bijzonder positief uit. Dhr. v.d. Harst kon, zonder zich geweld aan te doen, dan ook verklaren te hebben ervaren dat dhr. Groenendijk steeds naar beste weten en overeenkomstig zijn principes gehandeld heeft. De burgemeester, die sinds 1956 met dhr. Groenendijk heeft samengewerkt, rekende uit die ervaring dhr. Groenendijk tot die raadsleden die meermalen een krachtig 'nee' hebben laten horen en dhr. v.d. Harst begreep daaruit dat dhr. Groenendijk, die zich altijd principieel opstelde, het met veel besluiten moeilijk heeft gehad.
Toch had dhr. v.d. Harst ervaren dat dhr. Groenendijk, toen hij in 1970 wethouder werd, een andere bril opzette, omdat hij toen meer hoeken van het leven in het oog moest vatten en zijn terrein breder werd dan dat van het raadslid dat door één groep gekozen is. De omschakeling was niet gemakkelijk geweest, maar de burgemeester kon thans het 'geslaagd' daarover uitroepen en dhr. Groenendijk met overtuiging tot een goed wethouder bestempelen. Met genoegen bood hij de jubilaris de zilveren gemeentepenning aan en voor mevr. Groenendijk een prachtig bloemstuk.
In een kort, maar hartelijk dankwoord verklaarde dhr. Groenendijk inderdaad meermalen 'nee' te hebben gezegd, maar dat steeds uit overtuiging te hebben gedaan. "Ik heb met mijn principe dikwijls tegenover de overige raadsleden gestaan, maar dat ik toevallig toen wethouder geworden ben, is van een politieke strekking", begreep dhr. Groenendljk, verklarend steeds te hebben getracht de gemeentebelangen zoveel mogelijk te bevorderen, nu vanuit andere gezichtspunten, zoals hij de voorzitter toegaf.

Dit artikel stond eerder in Eilanden-Nieuws van 19 juni 1973.