Afbeelding
Foto:

Landelijke handhavingsactie langs Nederlandse kust

REGIO - Afgelopen weekend trokken BOA's van omgevingsdiensten, terreinbeherende organisaties, gemeenten, politie en waterschappen samen op voor een landelijke actie langs de hele kust. Op zondag 10 juni hielden zij extra intensief toezicht: 145 mensen zijn aangesproken, 76 keer werd een waarschuwing gegeven of werden mensen weggestuurd. In 21 gevallen is een bekeuring uitgedeeld. Naast waarschuwingen en bekeuringen, zijn mensen ook geïnformeerd over de natuurwaarden van onze kust en de samenwerking tussen de verschillende organisaties. In Nederland hebben we meer dan 500 kilometer kust. Het volgen van de regels is belangrijk om de natuur hier te beschermen.

De kust en de duinen erachter zijn natuurgebieden met bijzondere habitattypen, zoals grijs duin, wit duin en duinbos. Zo komt aan de Nederlandse kust bijvoorbeeld ook de nauwe korfslak en natuurlijk de zeehond voor. De kustzone is ook vooral belangrijk voor de trekvogels van noord naar zuid en andersom. Deze habitattypen en dieren zijn op Europees niveau beschermd, Natura 2000-gebied.

Veelvoorkomende overtredingen

De bijzonderheden van deze actie zijn door Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, initiatiefnemer van deze actie, verzameld. De meest voorkomende overtredingen: de hond los laten waar het niet mag, in gebieden komen die afgesloten zijn en verkeer op plekken waar het niet mag, bijvoorbeeld met de bromfiets op een fietspad in de duinen, of het voeren van wilde dieren zoals vossen. Dit alles verstoort de rust in de natuurgebieden, broedende vogels en jonge dieren hebben hier last van. Opvallend zijn ook de vele vernielingen in de natuurgebieden, die telkens weer worden aangetroffen. Regelmatig verdwijnen informatieborden, wordt prikkeldraad doorgeknipt of een hek vernield. Ook neemt het afval in de zomermaanden flink toe. Achtergebleven blikjes, sigarettenafval en plastic slingeren rond. Het afval wordt regelmatig door dieren aangezien als voedsel.

Verschillende organisaties

In Nederland houden verschillende organisaties toezicht. Zij controleren dagelijks of de bezoekers van een gebied zich aan de regels houden. Het wisselt per natuurgebied welke organisatie toezicht houdt. De organisaties werken veel samen. Zo zijn ze zichtbaar in het gebied en dragen ze zorg voor de naleving van de regels. Op 10 juni was de gezamenlijke handhavingsactie voor het eerst zo groot, zowel BOA's in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland waren tegelijkertijd actief.

Bezoekers die een ernstige overtreding zien, kunnen dit melden bij de de politie: 0900-8844, of de milieutelefoon: 0888-333555.