Met raad en daad

Een postjager?

Mijn opa vertelde laatst van de Melbourne-race van voor de oorlog. Aan die wedstrijd voor vliegtuigen van Engeland naar Australië zou een in Den Haag en van hout (!) gebouwde 'Postjager' hebben deelgenomen. Er is in ons land toch nooit een fabriek van houten vliegmachines geweest?

Toch wel, maar die heette Pander's Meubelfabriek en stond aan het Buitenom (bij het Vaillantplein) in het vooroorlogse Den Haag. Hendrik Pander maakte sinds 1863 prachtige meubelen en stichtte in 1887 in een oude meelfabriek zijn nieuwe werkplaats, die wereldberoemd werd. Gezien zijn ervaring met lichte houtsoorten, besloot Pander in 1924 uit liefhebberij sportvliegtuigjes te gaan bouwen. Toen dat lukte, welde het idee op om (voor die tijd) snelle toestellen te ontwerpen, waarmee het mogelijk zou zijn de luchtpost eerder in Oost-Indië af te leveren. In een hangar op het vliegveld Ypenburg werd de eerste 'Panderjager' uit de sterkste lichte houtsoorten gemodelleerd en in elkaar gezet. Het zou tot de snelste van de toen bestaande machines behoren. Trots schreef Pander zijn constructie in voor de Melbourne-race, die in 1934 moest aantonen welke toestel na vertrek uit Londen het eerst Melbourne in Australië zou bereiken. Als bemanning werden de ervaren Asjes, Geijssendorfer en Pronk ingehuurd. Toentertijd waren er nog allerlei tussenlandingen noodzakelijk, o.m. om bij te tanken en reparaties te kunnen verrichten. Tijdens zo'n oponthoud in Alahabad kwam het toestel helaas in botsing met een tankauto en vloog het in brand. De 'Postjager' van Pander werd door zijn snelheid wel wereldnieuws, maar er kwam geen nieuw toestel. Bij het Duitse bombardement op Ypenburg op 10 mei 1940 werd ook Panders werkplaats vernietigd.

Rabarber-sprookje

Is het waar dat je rabarber niet meer mag plukken na de langste dag, omdat ze dan giftig wordt?

Rabarber bevat nóóit vergif, maar door het vele plukken put men de plant uit en daarom is het een goede regel om er na 1 augustus niets meer af te halen. In droge zomers moet u trouwens al eerder ophouden. De langste dag is daar beslist te vroeg voor. Misschien is u verteld dat het oxaalzuur in de rabarber vooral bij oudere mensen kalk aan het lichaam onttrekt en de vorming van nierstenen kan bevorderen. Dat kan men tegengaan door er een eetlepel koolzure kalk per ons rabarber aan toe te voegen. Apotheker en drogist verkopen tabletten voor dit doel. U hebt dan ook minder suiker nodig om de zure rabarber smakelijk(er) te maken.

Kat legt eieren

Onze kat verliest af en toe van deze kleine witte stipjes, zoals ingesloten in bijgaand metalen doosje. Zijn dat vlooieneieren?

Had gekund, maar deze witte eitjes komen van de tropische worm Thelanoida strantha. Katten hebben vaak wormen, waarvan ze de eieren via de anus verliezen. U moet dus oppassen en uw poezen beslist niet op tafels, aanrecht, kinderstoel of bedden laten zitten, want dan kunnen u en uw kinderen ook last van dgl. wormen krijgen. U kunt van die parasieten afkomen door bij de dierenarts of -winkel tabletjes te halen voor een wormenkuur, geschikt voor de leeftijd van uw kat(ten).

Pas terug

Het paspoort dat ik in Frankrijk kwijtraakte, werd me toch nog per post teruggezonden. Moet ik daar de Franse politie nu van berichten?

Een pas, rijbewijs of ander document dat als vermist is opgegeven en waarvan het nummer geregistreerd staat, mag nadien nooit meer worden gebruikt. Lever dat in op het gemeentehuis en behoud uw nieuwe paspoort.