Afbeelding
Foto:

'Dat je maar een oude vrouw mag worden'

OUDE-TONGE – Vlaggetjes, een hele collectie wenskaarten en de familie en kennissen op de koffie met gebak. Dat waren de ingrediënten van het feestje dat zaterdag 9 juni plaatsvond aan 't Getij in Oude-Tonge. Mevrouw J.A. (Antje) van de Swaluw-van Kouteren vierde haar honderdste verjaardag.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Dat feit was ook bij de lokale overheid en het koningshuis niet onopgemerkt gebleven: burgemeester Ada Grootenboer kwam de felicitaties namens de gemeente Goeree-Overflakkee overbrengen en van onze koning en koningin kreeg de jarige een persoonlijke felicitatie per post.

Op zo'n eeuwfeest passeren de belangrijkste levensfeiten meestal nog eens de revue, en dat was zaterdagochtend niet anders. Mevrouw Van de Swaluw kwam honderd jaar geleden ter wereld in de Langstraat. Daar groeide ze op en bleef ze wonen tot ze in 1948 in het huwelijk trad en verhuisde naar Achthuizen. Met haar man kreeg ze drie kinderen: Koos, Anneke en Ad. Die zorgden met hun partners voor vijf kleinkinderen en indirect voor twee achterkleinkinderen.

De meeste familie woont in de buurt, vooral in Achthuizen, maar dochter Anneke verhuisde eind jaren tachtig naar Nieuw-Zeeland. Ze had er een flinke reis voor over om samen met haar dochter, een kleindochter van de jarige dus, naar Flakkee te komen om de verjaardag mee te vieren. Mevrouw Van de Swaluw reisde jaren geleden een keer naar de andere kant van de wereld om haar dochter en haar gezin te bezoeken.

Zo'n stuk reizen zit er niet meer in. De honderdjarige is niet goed meer ter been en zit in een rolstoel. Dat was tot twee jaar geleden wel anders. Ze woonde tot haar achtennegentigste zelfstandig in Achthuizen, waar ze een schilderswinkel runde en veel onder de mensen kwam. Haar man, de schilder, overleed in 1987. Mevrouw Van de Swaluw was altijd erg actief. Ze stond elke dag vroeg op om alles in haar huis onder handen te nemen, inclusief de tuin, en creatief aan de slag te gaan met brei- en haakwerk.

Nu woont ze in woonzorgcentrum Ebbe en Vloed. De eerste periode nog met haar zus, wat haar een gelukkige periode opleverde. Nu die is overleden is het anders en gaan de dagen goeddeels heen met zitten en slapen. De jarige vertelt over de impact die een valpartij had.

Maar vandaag is het feest. "Vandaag doe ik niks, heb ik gezeit." Als de burgemeester binnenkomt krijgt de jarige de vraag: "Weet u wie ik ben?" Haar antwoord is nee. Dan laat de burgemeester haar ambtsketen zien. Mevrouw Van de Swaluw lacht. Daarna ontspint zich een gezellig gesprek met de burgemeester. Vanzelfsprekend over de voorbije eeuw.

Voordat ze samen op de foto gaan, krijgt de honderdjarige nog een felicitatie van een feestganger: "Dat je maar een oude vrouw mag worden."