Kors Witvliet
Kors Witvliet Foto:

Geschiedenis van het gemotoriseerd verkeer op het eiland ( Deel 5)
'Garage Witvliet zette het eiland op wielen'

Het verhaal van de garage die ons eiland op wielen zette en leerde autorijden. Die ook langdurig een bijdrage leverde aan de mechanisatie van de landbouw op het eiland. Ook het verhaal van enthousiaste burgemeesters die het automobiel gebruik stimuleerden. Ofschoon nu onherkenbaar als garage, staat het pand waar het allemaal begon nog overeind.

Het verhaal van Garage Witvliet begint eigenlijk als op 10 juni 1921 de in Herkingen geboren 19 jarige Korstiaan (kortweg Kors) Witvliet als smid in dienst treedt bij Bas van Rumpt, landbouwwerktuigen handelaar aan de Molendijk in Stad aan het Haringvliet. Als nevenactiviteit verhandelde en repareerde Van Rumpt ook motorfietsen en automobielen.

Wanneer de eerste Ford op het eiland rondreed is niet meer vast te stellen. De eerste officiële import in Nederland begon in de loop van 1924. Wel is bekend dat er in ons land eerder Fords zijn geïmporteerd, uit Amerika, Engeland, Duitsland en vanaf 1922 ook vanuit België, en door verschillende bedrijven. De grotere aantallen kwamen dan ook pas na de Eerste Wereldoorlog op gang. Vanaf mei 1921 adverteerde B. van Rumpt uit Stad a/h Haringvliet, dat hij ''nieuwe Ford's typen Sedan en Touring met electrische starter en licht'' kon leveren.

Houten kist

In april 1922 gaf Bas van Rumpt aan dat wanneer je hem de levering van een nieuwe Ford gunde, je niet alleen gratis onderricht kreeg in de behandeling van, en het rijden met een Ford, maar ook dat iedere koper, indien gewenst, bij de montage van zijn eigen auto aanwezig kon zijn. Deze laatste mededeling laat er geen twijfel over bestaan dat de Fords gedeeltelijk gedemonteerd en verpakt in een houten kist werden aangeleverd. ''De montage geschiedde door vakkundig personeel'' gaf Van Rumpt aan. Eén van die monteurs, zo is vastgesteld, was Kors Witvliet die op dat moment daar 10 maanden in dienst was en mogelijk een opleiding als Ford monteur had gevolgd in Antwerpen.

Kors bleek, naast monteur, vooral ook een handelsman te zijn. Omdat hij zelfstandig verder wilde gaan besloot hij om de Fordhandel over te nemen van Bas van Rumpt. Op 6 februari 1924 adverteerde Kors in de Maas en Scheldebode dat hij was aangesteld als importeur van Ford. Hij handelde toen nog vanuit het pand van Bas van Rumpt. Kors zijn nieuwe garage moet dan nog gebouwd worden en was rond maart/april van dat jaar gereed. De gemetselde loods verrees aan de Lievevrouwepoldersedijk net buiten Stad a/h Haringvliet, toen een belangrijke verkeersader richting het oostelijk deel van het eiland. Zelf had Kors inmiddels het kenteken H-35384 op zijn naam.

In het handelsregister gaf Kors aan zijn zaak te beginnen met ''geleend geld, maar er zijn geen schuldbrieven''. Volgens familiebronnen werd hij financieel ondersteund door vader Jasper Witvliet, kruidenier in Herkingen. Op de foto van het interieur van het magazijn van de nieuwe garage zijn zowel een standaard Ford chassis als het 1 tons laadvermogen vrachtwagen chassis te zien, die klaar stonden om door een lokale wagenmaker van een carrosserie te worden voorzien. Bovendien waren er enkele complete Fords, een houten stelling met onderdelen en een Ford tractor. Hier en daar was duidelijk hergebruikt verpakkingskist te zien. Halverwege het gebouw was er een kantoorruimte en er stond een stationaire motor opgesteld om via drijfriemen de diverse machines in de werkplaats aan te drijven. Rechts van de werkplaats werd in maart 1925 een Autoline benzinepomp geplaatst.

Een maand later kwam Frans van der Vlugt in dienst, het zou een langdurig dienstverband worden. Toen later de Fords niet meer in een kist werden verscheept, werd Frans de man die de nieuwe auto's en tractoren vanaf de fabriek naar het eiland reed. Later beheerde Frans ook het magazijn. Al in een vroeg stadium neemt ook dhr. Jacob Koert een belang in de Stadse Ford garage. Een belang dat van vader op zoon doorloopt tot in de jaren 80 van de vorige eeuw. Met een gestage verkoop van gemiddeld 1 Ford per week vanuit de Stadse garage was nieuwbouw al snel noodzakelijk.

Serie Gemotoriseerd verkeer

Eilanden-Nieuws publiceert periodiek verhalen over de geschiedenis van het gemotoriseerd verkeer op Goeree-Overflakkee. Onder andere de eerste kentekenplaten, het eerste gemotoriseerde verkeer en de garages in vroeger tijden komen aan de orde. De artikelen worden geschreven door Bas de Voogd, die zich hobbymatig verdiept in dit thema. De verhalen verschijnen ook in het tijdschrift Conam, dat is de contactgroep voor automobiel- en motorrijwielhistorie. Mensen die historische foto van auto's of autobedrijven op het eiland beschikbaar willen stellen kunnen contact opnemen via b.voogd5@chello.nl. Dit e-mailadres kan ook worden gebruikt om te reageren op de artikelen.

De nieuwbouw in Stad aan 't Haringvliet in 1924.
Interieur magazijn in 1924.
1928
De inhoud van een bouwpakket van Ford.
1928
Opening van de garage aan het Zandpad in 1927.
De werkplaats.
Esselink Ford met verzwaard chassis.