Vooralsnog rond of boven de 20 graden

De voorzomer kon niet op met zowel in april als mei 2018 een temperatuuroverschot van maar liefst 3 graden. De kans dat ook juni zo'n 3 graden te warm wordt op de Eilanden dit jaar lijkt me vrijwel uitgesloten. De weerkaarten op de middellange termijn ogen niet uitgesproken warm en stabiel voor Nederland.

Soms zie je na een heel warm voorseizoen de zogenaamde Europese moesson verschijnen in juni. Als een reactie op het steeds warmer geworden continent, treedt dan een aanmerkelijk koelere luchtaanvoer in vanuit het westen. Vanaf de oceaanzijde komen dan uiteraard ook wisselvallige momenten onze kant op. Zo'n vaart loopt het niet voorlopig want het blijft nog even net juniweer met aangename temperaturen. We zien een nogal kalme drukverdeling op de weerkaarten zonder duidelijk aanwijsbare hoge - en lagedrukgebieden en de ervaring leert dat de instabiliteit van de atmosfeer dan relatief snel toeneemt. Na een vooral zonnige woensdag was er op donderdag veel bewolking met zelfs enkele buien uit Zeeland.

De maxima zullen ook richting/tijdens het weekend iets minder hoog uit gaan komen. De noordcomponent in de wind is voor een locatie als Goedereede natuurlijk geen gunstige richting met directe aanvoer over de weliswaar niet al te koele zee. Met name aan de zuidoostkant van Flakkee zal het ruim 22 graden worden.

Het zal overwegend droog blijven dit weekend in 't zuidwesten van Zuid-Holland, dus de buien vallen mee. Feit is nu overigens al dat ook de eerste decade van juni, dus de periode 1 tot en met 10 juni te warm de boeken in zal gaan in een groot deel van Nederland. De tweede decade van juni zal dat niet halen denkelijk Thans rest de vraag of we al dan niet zullen gaan overschakelen op die genoemde Europese moesson?

De langetermijnvisie van het Europese weermodel is niet bepaald rooskleurig over de fase tussen pakweg 12 en 20 juni. De kans op een zonalisering (meer westenwinden) lijkt toe te nemen en inherent het relatief koele en wisselvalliger weerbeeld. Het Amerikaanse weercentrum laat de zomerse warmte ook tijdens het weekend nog voortduren in het grootste deel van Europa. Het gebeurt eigenlijk zelden dat een hele junimaand grandioos en stabiel weer oplevert. Juni 2000 was bijvoorbeeld een zeldzaam fraaie en droge zomermaand. De huidige (nieuwe klimaat) warmteoprispingen gaan bijna altijd snel gepaard met buien die regelmatig veel water geven. Vroeger was dat beslist minder het geval.