Afbeelding
Foto:

Uitdagende introductie in de wereld van de kunst

Kunst kijken is soms een ingewikkelde bezigheid. Je bent er óf zo mee klaar óf je weet niet waar je moet beginnen met kijken, zoveel tegelijk valt er te zien.

Kunstkijken voor beginners biedt een uitdagende introductie in de wereld van de kunst. Wat is de boodschap van de kunstenaar, waarom gebruikt hij of zij bepaalde symbolen, kleuren en lijnen? Vanaf de prehistorie tot Vincent van Gogh, Picasso en Andy Warhol - 35 bekende kunstenaars en beeldhouwers passeren de revue en worden besproken aan de hand van een van hun werken.

Jan van Eyck (1390-1441) maakte een portret van Giovanni Arnolfine en zijn vrouw. De schilder staat bekend om de gedetailleerdheid van zijn schilderijen. Hij schilderde de dingen precies zoals hij ze zag. De afgebeelde sinaasappel symboliseert de rijkdom van het stel, de spiegel het huwelijk en de hond staat voor aardse trouw.

Leuk weetje is dat in de middeleeuwen de Spaanse vorsten een geschilderd portret van zichzelf stuurden wanneer ze niet aanwezig konden zijn bij een bepaalde bijeenkomst. Johannes Vermeer (1632-1675) stond bekend om het gebruik van een bepaalde kleur blauw, ook wel het 'blauw van Vermeer' genoemd. Hij vergruisde hiervoor de halfedelsteen lapis lazuli uit Afghanistan. In de tijd van Johannes Vermeer schilderden kunstenaars ook graag exotische voorwerpen als tulbanden omdat ze door het afbeelden van de plooien in het hoofddeksel hun schildervaardigheid konden aantonen.

Popart en actionpainting

Aandacht ook voor Edward Munch (1863-1944) die met zijn kunstwerk 'De Schreeuw' behoorde tot de expressionisten. Bijzonder hoe dit werk tot stand kwam na een avondwandeling met een aantal vrienden. De pastelversie van 'De Schreeuw' werd in 2012 verkocht voor het bedrag van ruim 119 miljoen dollar.

Jackson Pollock (1912-1956)veroverde zijn plaats in de kunstwereld met actionpainting, hij gebruikte zijn hele lichaam tijdens het schilderen. Verder wordt de popart van Andy Warhol (1928-1987) onder de loep genomen evenals het leven en werk van de wereldberoemde beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917)

De schrijver nodigt steeds uit om ook zelf te experimenteren en een kunstwerk te maken in de stijl van de betreffende kunstenaar. Bij 30 kunstenaars worden handige en overzichtelijke tips gegeven hoe zelf aan het werk te gaan in de stijl van de artiest en zo bijvoorbeeld een silhouetschilderij, houtsnede of aquarel te maken.

Het boek richt zich in de eerste plaats op de jonge kunstkijkers maar is ook heel geschikt voor volwassenen. Het herbergt een schat aan informatie! Concluderend: een boeiend tijdsoverzicht van de ontwikkeling van de beeldende kunst door de eeuwen heen voor een heel schappelijke prijs. Ook leuk ter voorbereiding van een museumbezoek met kinderen. Een kunsttijdlijn met beschrijvingen van de grote stromingen in de wereld van de kunst completeert het geheel.

Kunstkijken voor beginners
Heather Alexander
2015, uitgeverij Kok
95 blz, € 15,00
ISBN 9789026 621116

+ veel tips om zelf creatief aan de slag te gaan
+ inspirerend en uitnodigend
+ inclusief vijf kunstwerken om zelf in te kleuren