Duurzame energie in plaats van een doods vlot

Vervolg van de voorpagina

Van zout water en golfslag is in het bassin van De Nollestee geen sprake. De zorgkwekerij beschikt over twee bassins waarin regenwater wordt opgevangen voor druppelbevloeiing van de driehonderd soorten vaste planten. "Door invloed van de zon komt er alg in het water, wat verstoppingen in het bevloeiingssysteem kan veroorzaken", vertelt Cor Joppe van de Nollestee. "Die verstoppingen moet je verhelpen, anders verdrogen je planten."

Door Kees van Rixoort

Algen voorkomen is een betere optie. Joppe deed samen met de medewerkers van de Nollestee door een van zijn twee bassins af te dekken met vijverfolie op een vlot. Dat is beter voor het milieu dan de algen te lijf gaan met zuren, maar afdekken heeft ook minder praktische kanten én vergt een forse investering.

Daarom ging Cor Joppe op zoek naar een alternatief. Hij liet de haalbaarheid onderzoeken van zonnepanelen op het water. Met zonnepanelen op het dak was hij al vijf jaar vertrouwd; de opgewekte energie is ruim voldoende voor de Nollestee. Deltawind voerde het haalbaarheidsonderzoek uit en concludeerde dat een zonnebassin mogelijk moet zijn.

Deltawind

Vervolgens bleek Deltawind bereid om het project te ontwikkelen. "Wij willen in elk dorp op Goeree-Overflakkee een collectief zonnedak mogelijk maken", zegt Monique Sweep, directeur van Deltawind. "Alleen is het op de Nollestee geen dak, maar een plas water."

De drijfconstructie waarop de zonnepanelen moeten komen is een kostenverhogende factor, maar de leverancier, Deltawind en de Nollestee zijn eruit gekomen door alle drie wat water bij de wijn te doen. Op betonnen drijvers, die zich hebben bewezen in onder andere een zoetwaterreservoir op Texel, komen 156 zonnepanelen. Daarvan gaan Joppe en zijn vrouw er zelf 28 gebruiken voor de energiebehoefte in hun nieuw te bouwen huis. De panelen komen niet op het zuiden te liggen, maar richting oost en west, wat een meer gelijkmatige opwekking van energie met zich meebrengt.

Belangstellenden kunnen intekenen voor de overige panelen. Op 13 juni is er op de Nollestee een informatieavond. De aanvang is 19.30 uur. Daarnaast gaat Deltawind geïnteresseerden in een collectief 'zonnedak' benaderen. In aanmerking komen mensen die geen zonnepanelen op hun eigen dak mogen of willen en binnen de postcodegebieden van Melissant, Dirksland, Stellendam of Ouddorp wonen. Zij hoeven geen energiebelasting te betalen. Leden van Deltawind hebben voorrang.

Voordelen

Cor Joppe verwacht het zonnebassin, een primeur op Goeree-Overflakkee, in het najaar in gebruik te kunnen nemen op de Nollestee. Hij is enthousiast over de voordelen: "Geen alg meer, verwachten we. Minder verdamping. En duurzame energie in plaats van een doods vlot."