Afbeelding
Foto:

Bijbelwoorden verbeeld

Evelien van Dis was dertig jaar docent beeldende vorming. Onder de paraplu van de Near East Ministry woonde ze van 1998 tot 2009 in Jeruzalem en werkte o.a. in een christelijke boekwinkel, waarvoor ze collageposters maakte met in beeld gebrachte Bijbelwoorden.

Via een oud-collega kreeg ik het verzoek om het boek van zijn zus te bespreken in het E.N. Het is een bijzonder boek in woord en beeld. Zij heeft veertig collages gemaakt tijdens haar verblijf in Jeruzalem. Wat heeft zij geprobeerd weer te geven? Een visuele weergave van wat de Bijbel zegt over het menselijk bestaan in onze wereld, maar wel met het oog op de toekomst van God, waarin Hij eens alle dingen nieuw maakt. Evelien heeft gebruik gemaakt van de wekelijkse lezing (parasja) van de Tora (de vijf boeken van Mozes) in de synagoge. In 54 keer wordt in één jaar de gehele Tora gelezen. De linker pagina laat een afbeelding zien en aan de rechter kant geeft de auteur een toelichting en een verbinding met de dagelijkse realiteit van het leven ten tijde van haar verblijf in Jeruzalem en de toekomst van Israël. Om het geheel duidelijk te maken, geeft ze een stukje Joodse uitleg. Wat is de uiteindelijke bedoeling van Evelien van Dis met haar boek? De toekomst van Israël staat niet los van haar eigen toekomst.

Prof. dr. Pieter Siebesma voorzag dit boek van een voorwoord. Als kenner van het Hebreeuws laat hij zien dat u geen Hebreeuws hoeft te kennen om van de afbeeldingen te genieten. Hij wijst er ook op dat Evelien de Bijbelwoorden van de Tora in een Nieuwtestamentisch licht plaatst, omdat ze heen wijst naar Hem, Die de vervulling is van de Tora.

Evelien geeft in de inleiding ook een toelichting hoe zij tot het maken van deze posters is gekomen: het leesrooster van de synagoge. Elke sabbat wordt in de synagoge een uitleg gegeven van het Tora-gedeelte van die week. De eerste parasja heeft Bereesjiet, het Hebreeuws voor 'in het begin'. De laatste parasja is Deuteronomium 33:1-34-12 en wordt gelezen op de laatste dag van het Loofhuttenfeest, Simchat Tora (Vreugde der Wet). Direct daarna begint men weer met Genesis 1.

In de toelichting bij de beelden en teksten wil Evelien de Messias centraal stellen. Veel beelden zijn beïnvloed door de actualiteit in Israël van de voorgaande of komende week, bijvoorbeeld een aanslag of een politieke gebeurtenis. Zij heeft vele crisissen meegemaakt en ook telkens de feest- en gedenkdagen herdacht en gevierd.

De rode draad in dit platenboek is het verlossingsplan van God. Hij wil uiteindelijk deze kapotte wereld vernieuwen, door de kracht van Zijn genade en liefde door Jezus Messias. Hij wil bij mensen wonen.

Achter in dit boek is een overzicht gegeven van de namen van de 54 parasjot met de Tora- en haftaralezingen en een overzicht van de in beeld gebrachte feest- en gedenkdagen met daarbij passende Schriftlezingen. Bronvermelding en een verklarende woordenlijst maken het geheel compleet.

De afbeelding gaat over in de woestijn (Numeri 1:1 - 4:20). De teksten in grote letters (blauw en goud), Psalm 147:12: Jeruzalem, roem de HEERE, Sion, loof uw God. In de kleine rode letters op de leeuw, Openbaring 5:5: Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda is, de Wortel van David, heeft overwonnen. Deze afbeelding viel in de week van 15-22 mei 2004: Jeruzalemdag en Hemelvaartsdag. De stammen zijn gerangschikt in groepen rond de tabernakel: in het oosten Juda, Issaschar en Zebulon; in het zuiden: Ruben, Simeon en Gad; in het westen: Efraïm, Manasse en Benjamin; in het noorden Dan, Aser en Naftali. In het ruitvierkant links in het beeld de gouden ark met het lam centraal. Dit verwijst naar de tabernakel. Rechts staat de Leeuw uit de stam van Juda, symbool voor Jezus Messias, Die het volk van Israël beschermt, draagt en leidt. Het 'gelegerd' zijn rondom het heiligdom zal uiteindelijk in al zijn volheid getoond worden in de stad die daar lag als een vierkant, uit Openbaring 21:16.

Door Gods stralende tegenwoordigheid (Sjechina), is de hele stad het heilige der heiligen en is er geen tempel meer. De verloste heiligen zijn als edelstenen die Gods heerlijkheid veelvuldig weerkaatsen.

We kunnen maar een afbeelding en de uitleg bespreken, maar wie meer wil zien zal dit boek zeker in bezit willen hebben. Dit grote formaat met duidelijk, heldere kleuren is voor € 17,99 te koop. Dat is bijzonder goedkoop. Neem, kijk en lees.

'Bijbelwoorden verbeeld, terwijl ik in Jeruzalem woonde', door Evelien van Dis. Een uitgave van Uitgeverij Boekencentrum. ISBN nr. 978.90.239. 5221.3, Prijs € 17,99. Zie verder www.uitgeverijboekencentrum.nl