Met raad en daad

Edelweiss

In Zwitserland zag ik het edelweiss bloeien. Dat mochten we niet plukken. Het is hier wel te koop. Mag het wel geïmporteerd worden?

Edelweiss is in vele landen een beschermde wilde plant en mag daar niet geplukt worden. Dit om te voorkomen dat deze zeldzame Leontopodium, die voor een aantal bergbeklimmers een statussymbool werd, er helemaal wordt uitgeroeid. Er is echter wel een sterkere, veredelde soort bij de bloemenwinkels en tuincentra te koop. Niet alleen in Zwitserland, meer ook in ons land, want juist die sterke edelweiss is hier in Aalsmeer gekweekt en wordt nu in grote hoeveelheden naar bergstreken in het buitenland geëxporteerd, zodat dit Nederlandse plantje daar aan de toeristen kan worden verkocht (en trots mee naar huis wordt genomen!) Als u onze edelweiss in uw rotstuintje zet, zorg dan voor een zonnig plekje en kalkrijke ondergrond, met wat gruis van natuursteen. Het bloeit hier in juni/juli, maar gezien ons klimaat eerder grijs dan zilverwit, zoals die welke u in de bergen vond.

Kiwi-kweek

Ik kreeg van kennissen een kiwiplant, maar nu valt er blad af. Wat moet ik daar tegen doen?

Misschien hebt u haar een tijd buiten gehad en deed de nachtvorst haar schade. De kiwi heeft namelijk een geringe vorstweerstand. Ze komt uit Nieuw-Zeeland en Australië en daar zijn de omstandigheden anders. In een pot of vat kweken en bij koude binnen zetten is veiliger. Buiten moeten ze een zonnige plek hebben, maar ook voldoende water. De plant kan in juli bloeien en dan is te zien of u een manlijke of vrouwelijke bezit. De manlijke brengen bloemen met meeldraden voort en de vrouwelijke bloemen met stampers. Als u de plant op tijd binnenhaalt, kunnen de vruchten afrijpen in uw huiskamer. Het afvallen van het blad kan zowel door te lage temperatuur alsook door te droge lucht zijn veroorzaakt. Als de kiwi binnen staat, moet u dus veel vocht verstuiven of natte doeken op de radiatoren leggen, dan wel op andere wijze de luchtvochtigheid hoog houden.

1001-nachtbrood

De buurman bracht uit Arabië een 'Duizend-en-één-nacht-brood' mee, vol vijgen, dadels en heerlijk van smaak. Hoe kom ik aan het recept van die oosterse delicatesse?

Vermeng 25 gr verse gist met een theelepel suiker en giet er 1 dl warme melk op. Doe 250 gr volkorenmeel en 250 gr bloem met een ei, de gistoplossing en nog een dl melk, 100 gr boter en een theelepel zout plus een mespunt nootmuskaat in de beslagkom. Kneed een elastisch deeg, sla er wat lucht door en laat het ca. een uur op een warm plekje rijzen. Beboter een bakblik. Meng nog 50 gr bloem met twee theelepels bakpoeder. Ontpit 150 gr dadels en snijd deze met 150 gr vijgen in kleine stukjes. Hak 50 gr hazelnoten fijn en kneed al die stukjes en de bloem met het bakpoeder flink door het gerezen deeg in de beslagkom. Druk het door-en-door gemengde deeg uit op een schone deegplank en rol het op. Bestrijk de bakplaat met wat olie en verwarm de oven 10 minuten voor, op 2200 C. Leg het deeg met de naad naar beneden op de bakplaat en bak uw '1001-nacht-brood' in ca. 45 minuten gaar.

Geen ijzig land

Broeden er wel eens vogels op IJsland?

Jazeker: op de lijst IJslandse broedvogels staan 76 verschillende soorten vermeld, zoals de aalscholver, de alk, ganzen, sneeuwhoenders, strandlopers, zeezwaluwen, de ijsduiker, 14 soorten eenden en negen soorten meeuwen. De belangrijkste 'broeder' daar is de papegaaiduiker met zijn prachtig gekleurde snavel, waarmee hij de gevangen visjes eerst sorteert voor hij ze verorbert of aan zijn jongen voert. Verder komen er op IJsland ook veel vogels uit Noord-Amerika en Azië voor. De broedmaand is ongeveer in juni. Anders dan menigeen denkt, kent IJsland een aangenaam zomerklimaat.