Kwaliteitsverbetering met behoud van natuur

GOEREE-OVERFLAKKEE – Al werd dan ingestemd met het krediet voor de gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad, dat betekende niet dat nagenoeg alle fracties meer informatie wilden over de vervolgstappen en ook wilde men opheldering over nog onduidelijke punten. Wethouder Feller kon aan de bak om de vele vragen inhoudelijk en duidelijk te beantwoorden. Pipping (ChristenUnie) gaf aan dat zijn fractie kon instemmen met het krediet maar benadrukte dat in het coalitieakkoord is aangegeven dat in dit kwetsbare gebied in evenwicht met de natuur dient te worden ontwikkeld. Er mag geen woonwijk ontstaan. Evenals andere fracties werd gevraagd waarom er geen raming kosten strandopgangen was opgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Een exacte invulling is nu niet aan de orde bij dit voorstel. Dat komt bij het bestemmingsplan gaven wethouders Feller en Markwat aan op opmerkingen van Van der Meer (EVV). Hij was verwonderd dat de bestemmingsplannen nog steeds op zich lieten wachten terwijl er een flinke tijd is verlopen sinds de voormalige gemeente Goedereede al haar fiat voor aanpak had verstrekt. Heintjes (VKGO) kon zich goed vinden in de kwaliteitsverbeteringen, onderstreepte nog eens dat zorgvuldig met het unieke natuurgebied moet worden omgegaan en wilde toelichting op de bedragen die in het voorstel waren vermeld, kijkend naar de plannen uit 2013 en de gelden die uit vele potjes bijeen zijn gevoegd.

Dorp dichterbij zee

Mevrouw Rijerkerk (VVD) was blij met het voorstel. Het betekent ontwikkeling toerisme en recreatie, behoud natuur en met de inrichting komt het dorpscentrum in feite dichterbij de zee. Positief, we hebben ons daar jarenlang sterk voor gemaakt. Zij hoopte dat negatieve geluiden tegen deze ontwikkeling zullen afnemen. Grinwis (PvdA) wilde helderheid of er in het inrichtingsproject nu sprake was van een speelduin en klimduin of één van deze voorzieningen. Ambtelijk werd dit uitgelegd. De herinrichting van de Vrijheidsweg mag van de PvdA best leiden tot een recreatieve promenade. Grinwis zei nog fijntjes dat hij graag verwacht dat, gelet op het coalitieakkoord, een gelijk budget als voor de westkant ook naar de oostkant van het eiland zal vloeien.

Plan komt op tijd

Herweijer (SGP) vond dat het inrichtingstraject wel erg lang duurt. Wanneer komen nu de bestemmingsplannen naar de raad?. Hij stelde dat het hier toch om de gebiedsontwikkeling en het versterken van natuurwaarden gaat. Dat is iets anders dan in te vullen thema's zoals bebouwing. Van der Meer (EVV) vroeg de wethouder of er destijds al gelden waren gereserveerd voor verlichting van de duinopgangen. Immers er staan al voorzieningen, ook al brandt de helft niet. De fracties wilden van Feller weten hoe het nu zat met het meebetalen van ondernemers. Welke afspraken waren er gemaakt en wie doet mee en wie niet. Het komt bij de vervolgstap in het bestemmingsplan in beeld. De verschillen in de budgetten 2013 en nu (vraag van VKGO) werd beantwoord dat hier btw-veranderingen een rol speelden. En als er onverhoopt niet voor eind dit jaar een bestemmingsplan op tafel ligt vervalt dan de compensatiepot vroeg mevrouw Rijerkerk. Voor die tijd, waarschijnlijk binnen enkele maanden, kan e.e.a. worden uitgewerkt en aan de raad worden aangeboden verzekerde de wethouder.