Een gedeelte van het gebied dat de gemeente wil verbeteren. De luchtfoto is een jaar geleden gemaakt. Foto: Jan Baks
Een gedeelte van het gebied dat de gemeente wil verbeteren. De luchtfoto is een jaar geleden gemaakt. Foto: Jan Baks Foto: Jan Baks

Gemeenteraad stemt in met krediet gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de afgelopen jaren is gewerkt aan het opstellen van een inrichtingsplan voor het gebied Ouddorp Bad. Doelstelling is enerzijds het bereiken van een aantrekkelijke locatie voor recreatie en toerisme, anderzijds het versterken van de natuurwaarden in het natuurgebied. Het inrichtingsplan is in lijn met het Raamplan Ouddorp Bad waarmee de gemeenteraad in oktober 2013 instemde. In het raamplan stonden doelstellingen voor een herinrichting van het plangebied, zoals het afwaarderen van de Vrijheidsweg, het verbeteren en meer zichtbaar maken van het landschap en het versterken van de padenstructuur. Deze doelstellingen zijn geconcretiseerd in het inrichtingsplan.

Door Jaap Ruizeveld

Donderdagavond stelde het college de raad voor om een budget van € 2.511.000,- met de daarbij behorende dekking, beschikbaar te stellen voor de uitvoering van het project gebiedsontwikkeling Ouddorp Bad. Een inrichtingsplan dat naar verwachting over twee maanden een concreet vervolg krijgt in een bestemmingsplan. Nu dus de fase van de voorbereiding en het versterken van de natuurwaarden. Het betreft concreet het opknappen van het openbaar gebied en de natuur tussen het begin van het strand en de Oude Nieuwlandseweg en tussen de Oosterweg en de rotonde Klepperstee. Over de gelden kan nog worden opgemerkt dat de gemeente Goedereede en vervolgens als rechtsopvolger de gemeente Goeree-Overflakkee in het kader van het Akkoord Alders in de gelegenheid werd gesteld leefbaarheidsprojecten uit te voeren als compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte, de zogenaamde BRG gelden. De raad ging unaniem akkoord met het collegevoorstel.

Laatste BRG-gelden

Het project Ouddorp Bad is het laatste project dat uit de BRG gelden zal worden uitgevoerd. Voor dit project is een bedrag gereserveerd van één miljoen euro, vermeerderd met € 191.000,- wegens indexering van de BRG gelden. Verder komt op de balans van de gemeente in het kader van de BRG een gereserveerd bedrag vrij van € 160.000,-. Binnen de reserve Toeristenbelasting is verder een bedrag van € 500.000,- gereserveerd. Vanuit de Provincie wordt een bedrag ingezet van € 630.000, te weten een bedrag van € 400.000,- via de Landschapstafel (Uitvoeringregeling Groen) en € 230.000,- via het gebiedsprogramma (Integraal Ruimtelijk Programma). Tot slot komt er nog een bedrag beschikbaar van € 30.000,- uit het project Oude Nieuwlandseweg.

Uitwerking

Na de vaststelling van het Raamplan maakte het bureau Bureau Ruimte en Groen een inrichtingsplan, dat in 2016 door b. en w.is bekrachtigd. Het bureau Eelerwoude zorgde voor een definitief ontwerp. Dit is toen aan een brede klankbordgroep gepresenteerd. Inmiddels zijn er veel veranderingen aangebracht en is er overeenstemming bereikt met direct betrokken partijen. Wijzigingen hadden o.a. betrekking op het niet meer verplaatsen van het Middelduinpad (vraag kwam nog van CDA-er Pijl) en afwaarderen van de snelheid op de Vrijheidsweg naar 60 km. Voor de vervoersmaatschappij levert dat nauwelijks enig tijdsprobleem op. Ook dit was een vraag van het CDA.