Mei 2018 recordwarm de boeken in

De huidige voorzomer bouwt aan een indrukwekkende warmte - en zonnestatus inmiddels. Neem nu de afgelopen nachten. In het holst van een enkele nacht was het nog ruim 20 graden op diverse stekken. Deze meimaand is de warmste meimaand geworden uit de nabije weerhistorie met een gemiddelde temperatuur van iets meer dan 16 graden in de Bilt. Om precies te zijn werd het 16,4 graden aldaar.

De bijna legendarische mei van 2008 komt daarmee op een tweede plaats. Zelfs voortreffelijke jaargangen als 1976, 1989, 1992 en 1998 verbleken bijna met mei 2018, die ook nog eens buitengewoon zonnig verloopt. Ruim drie graden te warm werd mei 2018! Het curieuze is dat april 2018 ook al drie graden te warm was! Steeds is er ook die instabiliteit van de atmosfeer die regionaal regelmatig zware onweersbuien geeft. Dan is er ook al snel wateroverlast doordat die buien vaak lang blijven hangen op eenzelfde plek.

Deze situatie die trouwens sterk aan de Hondsdagen doet denken (juli/augustus), houden we nog heel even vast. Normaliter komt een warm - of zeer warm weerplaatje in combinatie met regelmatig onweersperikelen veel later in de zomer voor. Bij voorkeur zo tussen 19 juli en 18 augustus (dat zijn dus de bekende Hondsdagen). De maxima komen tot aanstaande zaterdag nog uit rond een graad of 25. Dit is het landelijke beeld.

Juist op Flakkee was het allemaal al wat koeler de afgelopen dagen door een meer aanlandige component in de wind. Dit blijft ook in het weekend zo. Het weer blijft vrij aangenaam vanwege de nog iets drogere en koelere luchtaanvoer, terwijl de relatieve vochtigheid wat meer daalt overdag. De buienkansen nemen ook verder af. Maximaal wordt het tussen de18 en 20 graden op de Eilanden bij een matige aanlandige wind. Veel zon zal er niet zijn daar wat lage wolkenpartijen nog af en toe kunnen binnenwaaien, zeker bij zee.

Op de middellange termijn blijft die voorzomer min of meer in het zadel waarbij het later weer wat warmer kan worden bij de gratie van een nieuw hoog bij Scandinaviƫ. Dus ook juni start waarschijnlijk met prima zomerweer. Vorige week leek het er nog op dat er een vrij duidelijke weersomslag zou komen begin juni.