Het gebied naast het Landalpark waar misschien stacaravans zullen worden gebouwd.
Het gebied naast het Landalpark waar misschien stacaravans zullen worden gebouwd. Foto:

Ouddorp Kust Ruimte Rust is ongerust

OUDDORP - De uitbreiding van de recreatie door bebouwing van delen van het duin- en landbouwgebied heeft in de afgelopen jaren de gemoederen op het westelijk deel van het eiland behoorlijk bezig gehouden. Nu een deel van de plannen zijn gerealiseerd en er een landelijk een 'Kustpact' ondertekend is dacht men dat de rust was teruggekeerd. Maar burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust (OKRR) heeft 'slecht nieuws' zo blijkt uit hun onlangs verstuurde nieuwsbrief. We bespreken met een aantal leden van het initiatief de huidige situatie.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Kors Pijl, Gjalt Huppes en Klaas van Heest van OKRR geven graag nadere toelichting. Volgens de mensen van het burgerinitiatief komen de laatste ontwikkelingen onverwacht. "We hadden zo gehoopt dat het gemeentebestuur zou aanvoelen dat het draagvlak bij de bevolking voor grote projecten echt niet meer aanwezig is", maar deze hoop lijkt ijdel.
Volgens OKRR is er in de afgelopen jaren een aantal grote recreatieprojecten gerealiseerd in de landbouw- en natuurgebieden. Ze noemen de Punt West met 66 recreatiewoningen en een restaurant. Daarnaast is er het Landalpark waar ongeveer 250 woningen zijn gebouwd met nieuwe voorzieningen erbij. Deze beide projecten tellen meer dan 300 nieuwe woningen.
Maar het is nog niet genoeg want de gemeente en projectontwikkelaars hebben nog meer plannen op stapel staan. Ondanks de recreatievisie van de gemeente en het coalitieakkoord waarin staat dat er geen nieuwe recreatiebebouwing komt, maar dat bestaande initiatieven uitgevoerd moeten worden. Dit laatste geldt voor drie plannen: Dit is de uitbreiding van het huidige Landal met negen woningen en nog flink aantal appartementen achter het zwembad, Ouddorp Bad Oost Op dit terrein vóór het Fletcher Hotel worden 100 woningen en hotelkamers gebouwd en de camping naast het Landalpark.

Grote camping

Het project waar over de mensen van OKRR zich het meest zorgen maken is het voornemen van een projectontwikkelaar om op de landbouwgrond ten westen van het Landalpark, langs de Langedijk, een camping te realiseren voor zo'n 200 stacaravans. Van OKRR zijde was men niet van dit plan op de hoogte. "Maar toen we hoorden dat er een anterieure overeenkomst zou worden ondertekend, ging er bij ons een belletje rinkelen". Deze gronden zijn bedoeld om gebruikt te worden als kwaliteitsverbetering van de recreatieterreinen, "Welke kwaliteitsverbetering wordt hiermee bereikt?" zo vragen de mensen van het burgerinitiatief zich af. "Als deze drie projecten (OB Oost, Landal en Lange Dijk) gerealiseerd wordt komen er nog twee keer zoveel eenheden bij ten opzichte van de 300 woningen die al dan gebouwd zijn op de Punt West en bij Landal".
Toen het bekend werd heeft OKRR rond de verkiezingen een groot deel van de raadsfracties langs bezocht. Momenteel zijn ze nog bezig om aan de politici de verontrusting rondom de plannen bekend te maken. "Er werd gezegd dat er niet meer gebouwd zou worden, maar er werd niet bij gezegd dat er ook nog plannen in de pipeline zaten en daar valt de realisering van de camping aan de Langedijk wel onder". Een aantal partijen vond "dat men niet meer terug kon" was bang voor de schadeclaims als er plannen zouden worden tegenhouden. Verder zijn er partijen die vonden dat er naar de bevolking moet worden geluisterd.
Hoe de bevolking er over denkt is niet precies af te meten, maar via de site van OKRR hebben ruim 1000 mensen aangegeven het burgerinitiatief te ondersteunen. De mensen van OKRR benadrukken dat zij niet tegen recreatie zijn, maar ze vinden wel dat het nu genoeg is. Ze vrezen dat een nog verder toenemende recreatie(bebouwing) nog meer druk zal leggen op het landschap en de natuur op de kop van het eiland. En daarin weten ze zich gesteund door veel inwoners van de streek. Eén van de doelstellingen van OKRR is om de bevolking te informeren over de plannen die in ontwikkeling zijn . De organisatie weet dat de bewoners van de kop van het eiland zich niet altijd realiseren wat er aan de hand is. Als voorbeeld noemen ze het plan voor het terrein tegenover het Fletcher Hotel. "Daar komt straks een complete woonwijk voor permanente bewoning en dat realiseert zich lang niet iedereen". Daarnaast voelt OKRR zich spreekbuis van de flora van fauna van het gebied rondom Ouddorp want bij een toenemende recreatiedruk zal de natuur en de rust in de streek zwaar onder druk komen te staan.

Juridische stappen

Vooral de ontwikkeling van plan voor de tweehonderd stacaravans naast het Landalpark zal door OKRR worden bestreden. Binnenkort hoopt men rond de tafel gaan zitten met het college. "We hopen er in dat gesprek uit te komen anders resten ons alleen nog juridische stappen om het plan tegen te houden".
Volgens OKRR hebben de pogingen om tot een kwaliteitsverbetering van de recreatie te komen in het gebied niet gebracht wat er van verwacht werd. De oude campings met alle stacaravans zijn niet veranderd. En de kwaliteitsverbetering betekent verder dat er voor de gewone kampeerder steeds minder plaats is. Ze zien verder een verschuiving van de recreatie naar nieuwe vakantieparken waardoor oudere parken verloederen. "Dat was niet de oorspronkelijke bedoeling van het verplaatsingsgebied".

Het burgerinitiatief Ouddorp Kust Ruimte Rust is mede voortgekomen uit de landelijke campagne 'Bescherm de Kust' en wordt gesteund door:
Natuurmonumenten
stichting Duinbehoud
stichting Het Zuid Hollands Landschap
vereniging Natuur en Landschap Goeree Overflakkee
Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland
Zeeuwse Milieufederatie
Uitgebreide info en documentatie over verschillenden projecten is te vinden op de website www.ouddorpkustruimterust.nl