MH 17

We lezen in de krant veel over de MH 17. Het gaat om een ongeval met een vliegtuig, waardoor 298 mensen zijn opgekomen. Van deze mensen hadden 193 de Nederlandse nationaliteit. Het is dus niet zomaar dat dit ongeval, dat heeft plaatsgevonden doordat een raket op het vliegtuig werd afgeschoten, veel beroering geeft. Wat is er rond deze gebeurtenis aan de hand?

In de eerste plaats is het natuurlijk een diep drama voor alle mensen die erbij betrokken zijn. Er zijn vaders en moeders omgekomen. Soms hele families hebben het leven verloren. Dit ongeval trekt diepe sporen in de samenleving. En keer op keer worden mensen herinnerd aan wat er is gebeurd. Uiteraard gebeuren er meer ongelukken. Op de weg en in huis vallen ook dodelijke slachtoffers. De meeste dodelijke slachtoffers vallen nog altijd in de thuissituaties. Vijvers zonder afrastering, keukentrapjes die wankel zijn, een trap met verkeerde vloerbedekking en tal van andere dingen kunnen een oorzaak zijn voor een ongeval met een dodelijke afloop. Een vliegtuigongeval echter geeft in één keer veel slachtoffers. Vaak zijn er ook geen overlevenden. Zo dringt dus het leed het leven van de nabestaanden binnen. En laten we er niet gering over denken als we geliefden door een ongeluk moeten missen. Dan komt er een lege plaats in ons leven die nooit meer kan worden opgevuld. Mensen moeten dit leed levenslang meedragen. Het is belangrijk dat we proberen begrip te hebben voor mensen met grote verlieservaringen. De praktijk heeft inmiddels wel geleerd dat dit begrip soms heel gering is.

In de tweede plaats is het ongeval waarschijnlijk gekomen door een raket van Russische makelij. Er wordt op allerlei manieren onderzoek naar de oorzaak van deze ramp gedaan. Een dergelijk onderzoek is geen gemakkelijke opgave. Dingen moeten worden onderzocht en heel veel materiaal moet worden nagekeken. Ook moet er bewijsmateriaal worden verzameld in moeilijke omstandigheden. Meer en meer wordt echter duidelijk dat het Russische leger waarschijnlijk de oorzaak is van deze ramp. Waarom een raket werd afgeschoten is nog niet duidelijk, maar het materiaal stapelt zich wel op dat het is gegaan om een manoeuvre van het Russische leger. Verschillende landen werken samen bij dit onderzoek. Het is wel opvallend dat Rusland niet meedoet met het onderzoek. Er komt dus veel onenigheid en problematiek bij het onderzoeken van de oorzaak. Het is ook niet gering wat er inmiddels allemaal is onderzocht. Er wordt bepaald niet over één nacht ijs gegaan. Bovendien is het een internationaal onderzoek waarbij ons land een belangrijke bijdrage levert. Het is te hopen dat er in de toekomst nog meer materiaal beschikbaar komt, zodat zonneklaar is wie de daders zijn geweest.

In de derde plaats is er de vraag hoe we hierop moeten reageren. Onze premier heeft Rusland al aansprakelijk gesteld voor het ongeluk. Door de veiligheidsraad is ook een resolutie aangenomen over vervolging van de daders. Het internationale recht zou voorschrijven dat de daders voor de rechter moeten komen. Ons land maakt zich daar sterk voor. Op zichzelf kan ik die gedachte wel begrijpen. Toch is er ook aarzeling. Kijk, internationale politiek heeft vooral te maken met macht. Landen staan hun welbegrepen eigenbelang voor. Rusland is bovendien een grootmacht, die niet zomaar door een klein land als Nederland tot de orde kan worden geroepen. Het is allemaal wel dapper van onze premier om de zaak goed op te pakken, maar wellicht leidt het allemaal tot niets. Rusland zal echt niet wakker liggen van maatregelen die Nederland mogelijk zou willen nemen. Een land als Nederland heeft nu eenmaal niet zo heel veel macht in de internationale verhoudingen. Kortom, het gaat hier om een groot drama waar, gelet op de machtsverhoudingen in de wereld, wellicht weinig vervolg aan zal worden gegeven. Het is helaas niet anders.

Ds. W. Visscher