Deelnemers kiezen hun plaatsje in de sloep bij schipper en gids Digna Mielard.
Deelnemers kiezen hun plaatsje in de sloep bij schipper en gids Digna Mielard. Foto:

Robbentocht op Grevelingenmeer in open sloep van Staatsbosbeheer

OUDDORP - Gedurende de zomermaanden juni tot en met augustus en mogelijk ook nog begin september, organiseert Staatsbosbeheer twee keer in de week een ludieke robbenvaartocht in een open sloep over een deel van het Grevelingenmeer. Op zaterdag is de afvaart 10.00 uur en op de woensdag 14.00 uur. De sloep vertrekt vanaf een steiger bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam. Belangstellenden kunnen zich persoonlijk melden in het Informatiecentrum Grevelingen (Brouwersdam Binnenzijde 25) Ouddorp. Het kan ook telefonisch: 088-2848210, of via de mail: grevelingen@staatsbosbeheer.nl. Bij het Infocentrum kan de auto gratis worden geparkeerd en van daar is het slechts enkele minuten lopen naar de afvaartsteiger. Kosten 25 euro p.p . Dat geldt ook voor kinderen, die vanaf 6 jaar mee mogen.

Door Jaap Ruizeveld

Vorige maand is een begin gemaakt met de - bijna twee uur durende - vaartocht. Het blijkt aan te slaan. Per tocht kunnen maximaal 12 personen mee in de boot. Staatsbosbeheer hanteert grote zorgvuldigheid en ziet toe op allerlei veiligheidsaspecten. Tijdens de boottocht staat de 'schipper-gids' steeds in contact met collega's op en rond het grootste zoutwatermeer van Europa. Zo bleek ook afgelopen woensdagmiddag, toen onze krant zich als deelnemer had aangemeld. Het vertrek werd een kwartiertje opgeschoven, omdat er zich aan de Zeeuwse kant van de Grevelingen een wolkenpartij manifesteerde die mogelijk tot onweer kon leiden. Na enige telefonische afstemming werd het sein 'Vertrekken' gegeven.

Schipper en gids

In de sloep een gevarieerd, enthousiast gezelschap, met een Duitse gezinnetje uit het Schwartzwald, dat jaarlijks hun vakantie in Ouddorp doorbrengt. Verder een zeer belangstellende eilander en een clubje van vier vriendinnen met roots in Rotterdam, waarvan er twee ook weer veelvuldig de badplaats op Goeree-Overflakkee voor natuur en recreatie verkiezen. Schipper en gids is Digna Mielard, medewerker buitencentrum Staatsbosbeheer. Behendig laveert ze de sloep langs de boeien richting de eilanden in het Grevelingenmeer. Zij vertelt over allerlei bijzonderheden die de sloep passeert en schakelt probleemloos over naar de Deutsche Sprache. Voor het jonge meisje aan boord de vriendelijke waarschuwing geen hand in het water te steken. En ja hoor, ondanks de nevel deze middag, komen zeehonden in zicht.

Op afstand blijven

Daarvoor is het wel belangrijk te weten dat de sloep op gepaste afstand van de zeehondenplaatsen blijft. Foto's gemaakt met telelens tonen prachtige beelden. Maar er mag absoluut geen misverstand zijn dat belangstellenden met een eigen bootje of kano naar de ligplaatsen van de zeehonden kunnen en mogen varen. Dat is verboden en daarop wordt scherp toegezien. Juist door deze robbentochten op het Grevelingenmeer te organiseren en daarbij gepaste afstand in acht wordt genomen, houdt Staatsbosbeheer de controle in de hand.

Informatief

Rust voor de zeehonden moet gewaarborgd blijven. Daarom is aan de Noordzeekant een afzetting geplaatst, nabij de doorlaatsluis in de Brouwersdam. In het Grevelingenmeer leven ruim 100 zeehonden en het is leuk op gestelde vragen van de gids te horen hoe groot de dieren kunnen worden, wat zij eten en bijvoorbeeld hoe lief en gevaarlijk de dieren zijn. Ter afsluiting nog enkele gegevens. In verband met het op- en afstappen van de sloep is deze mooie tocht niet aan te bevelen voor mindervaliden. Het meenemen van een hond is niet toegestaan. In het kader van het voorzieningenpallet voor de eigen eilandbewoners, de toeristen en recreanten, is deze robbentocht een aan te raden uitje. Bij slechte weersomstandigheden kan een afvaart vervallen. Neem tijdig contact op met het Infocentrum Staatsbosbeheer op de Brouwersdam, of als u zich al heeft aangemeld, dan wordt u tijdig geïnformeerd.

Met de telelens en de verrekijker komen de zeehonden heel dichtbij.