Afbeelding
Foto:

Eenzaamheid is van alle leeftijden

Eenzaamheid is een veelvoorkomend fenomeen. Meer dan een miljoen mensen geven aan zich eenzaam te voelen, aldus de samenstellers van dit themanummer. Mannen blijken vaker gevoelens van eenzaamheid te ervaren dan vrouwen. Ook nemen gevoelens van eenzaamheid over het algemeen toe bij het ouder worden door het wegvallen van werk, dierbaren of het verlies van gezondheid.

Eenzaamheid is een subjectief gevoel. Iemand met een groot sociaal netwerk om zich heen, kan zich toch eenzaam voelen. Het themanummer van maandblad 'Open Deur' is geheel gewijd aan eenzaamheid. Praten over eenzaamheid kan moeilijk en schaamtevol zijn, dat gaat daarom vaak niet zomaar vanzelf.

Veelal vanuit de christelijke traditie wordt in het themanummer gekeken naar hoe eenzaamheid op diverse manieren wordt ervaren. Columns, gedichten, interviews en tips wisselen elkaar af en worden omgeven door stijlvolle beelden.

Niet vanzelf over

Gevoelens van eenzaamheid zijn niet leeftijdsgebonden, getuige het het openhartige interview met twee studenten die vertellen hoe zij eenzaamheid ervaren. De vier grootste misverstanden over eenzaamheid komen aan bod in een gelijknamig artikel. Achtereenvolgens luiden deze: eenzaamheid is hetzelfde als 'alleen' zijn, eenzaamheid komt alleen bij ouderen voor, eenzaamheid gaat vanzelf over en eenzaamheid is gemakkelijk op te lossen.

Het themanummer geeft ook aandacht ook aan Psalm 22, waarin de diepte van de wanhoop uiteindelijk toch plaats maakt voor hoop. Daarnaast zin er tips opgenomen hoe je als (kerkelijke) groep over eenzaamheid in gesprek kunt gaan en activiteiten kunt opzetten.

Een fijnzinnig, soms genuanceerd en soms rauw boekje, dat op een openhartige en eerlijke manier ingaat op een onderwerp dat ons allemaal aangaat.

'Als ik me eenzaam voel'
Speciale uitgave maandblad Open Deur
2018, uitgeverij Boekencentrum
50 blz., € 5,99
ISBN 97890223950493