Afbeelding
Foto:

Dieren hebben het niet zo slecht

Op het eiland leven naast bijna vijftigduizend mensen ook honderdduizenden dieren. Van de melkkoeien in de wei tot de zeehonden in de delta. En van zoemende muggen tot de kwispelende Golden Retriever van de buurman.

Volgens de vredelievende Mahatma Gandhi valt de beschaving van een samenleving af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. Als ik dan de dierenambulance zie uitrukken, om bijvoorbeeld een gewonde torenvalk naar de vogelopvang te brengen, ben ik iedere keer weer blij verrast over de stand van ons land. Er zijn genoeg plekken op deze wereld waar er niet eens een ambulance beschikbaar is om gewonde mensen naar het ziekenhuis te vervoeren, laat staan een zieke vogel. In Nederland is het allebei goed geregeld.

Tijdens Kijk bij de Boer bezocht ik een boerderij waar koeien zich konden laten 'masseren' door automatisch ronddraaiende borstels. Ze leken echt te genieten van de behandeling door de mechanische koeienfisio. Bij zeehondenopvang A Seal komt een complete operatiekamer voor zeehonden. En als ik vervolgens lees dat de vrijwilligers van de dierenambulance na een melding jonge eendjes letterlijk uit de put halen, weet ik het zeker. De dieren hebben het nog niet zo slecht op Goeree-Overflakkee. Behalve dan de muggen, die sla ik het liefst morsdood. Maar ja, ik ben dan ook geen Gandhi.