Afbeelding
Foto:

De Atlantikwall als boeiend beeldverhaal

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was een megalomaan bouwproject. De Atlantikwall, die de Duitsers moest behoeden voor een oorlog op twee fronten, was 6.200 kilometer lang. De verdedigingslinie liep van de Noordkaap in Noorwegen via de kust van Denemarken, Duitsland, Nederland, België en Frankrijk tot aan de grens met Spanje. Er zou niet minder dan 13.134.500 kubieke meter beton voor zijn gebruikt.

Door Kees van Rixoort

Dit soort feiten staan in het beeldverhaal Atlantikwall, dat onlangs verscheen bij Pelikaanpers. Striptekenaar Hennie Vaessen, die eerder naam maakte met historische strips over onder andere de Slag bij Arnhem, de Grebbelinie en de (Duitse) keizer die zijn land ontvluchtte, zoomt echter vooral in op de Atlantikwall in Zuid-Holland. Het boek kwam dan ook uit als product van de Erfgoedlijn Atlantikwall, waar ook de kop van Goeree-Overflakkee deel van uitmaakt.

In het schitterend getekende stripboek – een hardcover – komen vrijwel alle aspecten van dit grootste bouwproject van de twintigste eeuw aan bod. De initiatiefnemers, het hoe en waarom, de grote twijfels van veldmaarschalk Rommel over de effectiviteit van de betonnen muur, maar vooral de dramatisch impact op de bevolking van de kuststrook.

De duinen, het strand en de boulevards veranderden in verboden gebied. Duizenden huizen werden gesloopt, met goedkeuring van NSB-burgemeesters, en de bewoners moesten elders een heenkomen zoeken. De mannen die konden blijven kregen een oproep voor de Arbeitseinsatz. Ze werkten gedwongen mee aan het stukmaken van hun eigen kustgebied. Ook is er in het beeldverhaal aandacht voor bijvoorbeeld het verzet, de inundatie en het ruimen van de mijnenvelden.

Het stripboek maakt een goed gedocumenteerde indruk. Dat zal mede het gevolg zijn van de betrokkenheid van 'bunkerdeskundige' Jeroen Rijpsma bij de totstandkoming van dit album. De verschillende aspecten van de Atlantikwall zijn met elkaar verbonden door een rode draad in het verhaal: Hans en Willy, twee Duitse soldaten die vanaf 1942 in Zuid-Holland de westkust van het Derde Rijk bewaken. Naarmate de oorlog vordert komen er steeds meer haarscheurtjes in de overtuigingen van beide soldaten. Ten slotte willen ze alleen nog maar naar huis.

Atlantikwall kost 19,60 euro. Vanaf 12 jaar.