Met raad en daad

De drie aapjes

Ik vraag me af, waarom de mensen 'Horen, zien en zwijgen' zeggen bij ingesloten afbeelding van drie aapjes, want horen en zien doe je niet met de handen op de oren en de ogen! Waar komt dit beeld vandaan?

De oorspronkelijke beeldengroep met drie aapjes bevindt zich in een shintotempel te Nikko op het Japanse eiland Honsjoe. Een heeft de voorpootjes voor de ogen, de tweede houdt ze op de oren en de derde voor de open bek. Zij beelden een oude Japanse levenswijsheid uit, namelijk: zie geen kwaad (in de betekenis: zoek geen boze bedoeling ergens achter), hoor geen kwaad (d.w.z.: luister niet naar roddelpraat) en spreek zelf geen kwaad. Die aardige groep aapjes is herhaaldelijk gekopieerd en ook nagebootst door minder goede kunstenaars die het origineel nooit zelf aanschouwden, maar iets dergelijks maakten. Toen er van die uitbeeldingen in West-Europa in de handel kwamen, werd er door onwetende verkopers gesproken over Guido Gezelle's dichtregels 'Horen, zien en zwijgen doet vrede en ruste krijgen', maar die dichter bedoelde feitelijk: let scherp op wat er te zien en te koop is, geef geen ruchtbaarheid aan eigen vindingen en bevindingen, dan kom je verder in het leven dan door er van alles uit te flappen wat je hebt opgemerkt en uitgedacht...

Kriegel van spiegel

De passpiegel in onze antieke linnenkast is zo door 't weer aangetast, dat we kriegel worden als we ons daarin spiegelen. Hoe kunnen we dat glas 't beste opknappen?

De achterlaag van dgl. oude spiegels bevat amalgaam, dat is een alliage van metaal met kwikzilver. Daar kan een leek beter niet aan gaan schrapen. Het aanbrengen van een nieuwe spiegelende metaallegering moet met elektrolyse gebeuren en die laag dient te worden afgedekt met enige beschermende materialen. Die karweitjes kunnen uitsluitend in daarvoor ingerichte werkplaatsen geklaard worden. Het is gemakkelijker en bovendien veel goedkoper als u in een winkel voor huishoudelijke zaken een nieuwe passpiegel haalt. Glashandelaren kunnen ook spiegels op maat snijden en de randen daarvan desgewenst af schuinen, als ze in een antieke kastdeur of mooie oude lijst moeten passen

Lieftincktientje

Waarom spreken bankbiljettenverzamelaars van een 'Lieftincktientje'?

Omdat het is vernoemd naar Piet Lieftinck, onze minister van Financiën, die na de bevrijding al het door de Duitse bankbiljettenpersen in omloop gebrachte papiergeld op 26 september 1945 liet inleveren. Ieder kreeg toen maar een zo'n biljet van 10 gulden met Nederlandse leeuw, gedateerd 7 mei 1945 in ruil, om die week in zijn eerste levensbehoeften te kunnen voorzien. (Men kon toen met een tientje meer doen dan nu met € 100,-! ) Intussen werd nagegaan hoeveel geld zou worden vergoed en wat als 'zwart geld' zou worden verbeurd verklaard. Zo heeft de eerste naoorlogse regering een enorm bedrag aan oorlogswinsten en verzwegen belastinggeld ingevorderd en de dreigende inflatie bedwongen.

Rimpelend roken

Is het echt waar, dat je rimpels krijgt door het roken?

Bij rokers begint de huid eerder te rimpelen dan bij niet-rokers. Bij veel roken rimpelt uw huid tot vijf maal zo sterk als bij niet-rokers.