Het nieuwe college. Foto Wim van Vossen Fotografie
Het nieuwe college. Foto Wim van Vossen Fotografie Foto:

Nieuw dagelijks bestuur en complete gemeenteraad kunnen nu aan de slag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was alleemaal wat anders dan gebruikelijk in de raadsvergadering van donderdagavond. Afscheid en welkom overheersten. Voor Frans Tollenaar (SGP) en Gerrit de Jong (ChristenUnie) was er het vertrek als wethouder. Het nieuwe college kon zich presenteren nadat de geloofsbrieven van de vier wethouders waren goedgekeurd, er voor elke bestuurder de maximale 29 stemmen waren geteld en er een installatie met het afleggen van de eed had plaatsgevonden. De terugkeer van Daan Markwat (SGP), Berend-Jan Bruggeman, nieuwkomer namens de fractie Vitale Kernen, Arend-Jan v.d.Vlugt (CDA) en Peter Feller (VVD). Zij vormen nu samen onder leiding van burgemeester Ada Grootenboer het nieuwe dagelijks bestuur van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Door Jaap Ruizeveld

Waarderende afscheidswoorden van de burgemeester waarin zij in het kort de verdiensten van de scheidende wethouders neerzette. Er komt overigens voor hen nog een officiële receptie op 31 mei in Zoet of Zout in Stellendam. Tollenaar gaf aan dat hij de collegialiteit zeker gaat missen. Hij schetste de werkperiode als dynamisch pionieren met veel veranderingen. De Jong dankte voor de intensieve samenwerking die hij had ervaren. Nadat vervolgens ook de 2 nieuwe raadsleden (Zwaga en Campfens) waren geïnstalleerd was er ruim gelegenheid voor familieleden en de vele belangstellenden om samen met de collegeleden, raadsleden en ambtenaren de handen te schudden.

Coalitieakkoord

Een presentatie van het Coalitieakkoord van SGP,VKGO, CDA en VVD was ook een belangrijk moment in de vergadering. Onze krant besteedde al in twee edities aandacht aan dit document. De vier fractieleiders gaven elk een toelichting op één van de hoofdthema's Leefbaarheid, Aandacht voor jong en oud, Versterken van de economie en Burger, bestuur en financiën. Daarna kwam er een spervuur van reacties van fracties die niet aan de coalitieonderhandelingen hebben deelgenomen. Een lichte wrijving in woorden was er tussen Eijkenduijn (PvdA) en Kees van Dam (SGP) die de verkennende gesprekken en onderhandelingen voor een nieuwe coalitie had geleid. Kritische beschouwing prima, maar had dan gevraagde imput geleverd, zei Van Dam. Alleen het inzenden van het partijprogramma van de PvdA waar Eijkenduijn op wees was duidelijk niet als zodanig aangemerkt.

Zandbak

"Wij mochten toekijken, terwijl jullie in de zandbak speelden", schamperde de PvdA-fractieleider. Wat er nu komt is een behoudend conservatief bestuur. Alles blijft zoals het is. Van Dam nodigde de partijen uit om inhoudelijke vragen aan e reiken die door de coalitie zullen worden beantwoord. Hij gaf aan dat procedure overigens in het presidium was besproken. Van Alphen (EVV) en Zwerus waren duidelijk milder in hun reacties. Tuk (ChristenUnie) stelde dat er in grote lijnen sprake is van een voortzetting van het vorige coalitieakkoord, waar ook de ChristenUnie nog direct bij betrokken was. Dus dat belooft veel goeds. Algemeen beeld is dat we zien dat het vooral over materiële zaken gaat en minder over onze inwoners zelf, terwijl je, juist nu het economisch weer goed gaat, meer aandacht zou mogen verwachten voor het welzijn , denk ook aan kunst en cultuur of over de fair trade gemeente, die we toch ook willen zijn?
Bij de uiteindelijke stemming was alleen de PvdA tegen. Er was verder steunbetuiging (EVV en Zwerus).