Accommodatie voetbalclub OFB kan nu toch worden aangepakt

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met een nadere onderbouwing van het voorstel diende het college donderdagavond in de oordeelfase van de raad opnieuw het verzoek in om een krediet beschikbaar te stellen van 271.000 euro voor het vervangen van twee kleedkamers en materiaalruimte en het realiseren van een nieuwe bestuurskamer bij voetbalclub OFB in Ooltgensplaat.

Door Jaap Ruizeveld        

Dit voorstel maakte in de raad van 24 april onderdeel uit van een kredietaanvraag voor werkzaamheden aan velden van een aantal voetbalverenigingen in de gemeente. Voor de velden kwam er toen groen licht maar voor het OFB-onderwerp vond de raad de toelichting onvoldoende en splitste het collegevoorstel. Nu was er een nieuwe poging met daarbij een bredere argumentatie en toelichting van wethouder Feller. Dat scoorde uiteindelijk met een unaniem acceptatiebesluit. Maar van harte ging het allemaal niet.
Was er door de gemeente toestemming gegeven om alvast met voorbereidende werkzaamheden te beginnen? Stond de raad hier buitenspel? Hoe was deze aanpak te plaatsen in het licht van de algehele harmonisatie van accommodaties op het eiland? Iedereen gunde OFB een voorziening waarmee men het nieuwe seizoen in kon gaan, maar moest het op deze wijze? Wethouder Feller schetste dat er voor OFB een inventarisatie was gemaakt wat er concreet nodig was en dat dit handelen in de lijn was met de beleden harmonisatie.

Harmonisatie

Op vragen van Petra 't Hoen (PvdA) verklaarde de wethouder expliciet dat bij de harmonisatie naar alle accommodaties wordt gekeken, maar dat in eerste instanties nu het accent is gelegd op de voorzieningen bij de eilandelijke voetbalclubs. De raad gaf kritisch aan dat zij op de hoogte wenst te worden gehouden van alle tussenbesluiten. Er moet voor een ieder een gelijk speelveld ontstaan. Met het besluit van deze avond voor OFB zou het gereserveerde budget van 5 miljoen euro (destijds niet besteed omdat de clubs en de gemeente toen niet tot afspraken konden komen) nu - zo werd geopperd - wel als begin inzet kunnen worden gezien.

Lening

Tuk (CU) gaf de suggestie om, nu er nog geen gemeentelijke beleid is, de investering als lening te zien. Daarmee kan een levensvatbare vereniging uit de voeten. Huizing (CDA) keek naar het bredere harmonisatie gebeuren. Zwerus was content dat OFB flink inzette met zelfwerkzaamheid. Dit punt gaf ook Van der Tang (SGP) aan. De investering vond zijn fractie gewenst. Er moest wel maatwerk worden geleverd. Addy Rijerkerk (VVD) stelde dat met een positief besluit OFB na de zomer met een goede accommodatie van start kon gaan. Van der Meer (EVV) benadrukte dat voor alle clubs op het eiland er gelijke mogelijkheden moeten komen. Petra 't Hoen had flinke kritiek op het gehanteerde proces. Zij noemde het niet zorgvuldig. Om alle accommodaties van clubs op orde te brengen zal er flink gefinancierd moeten worden. Alles afwegend kwam de raad toch deze avond voor het verlossende besluit voor OFB.

Inhoudelijk

Met de bekostiging van de noodzakelijk geachte werkzaamheden aan de voetbalaccommodatie wordt bereikt dat deze accommodatie na de zomerstop weer adequaat gebruikt kan worden. Het beschikbaar stellen van de middelen hiervoor is in lijn met de gekozen projectaanpak stelt het college en is een stap richting 'alle accommodaties kwalitatief op orde'. Daarin zou de accommodatie van OFB zeker aan de orde komen op een wijze zoals die nu wordt voorgesteld. Het project is naar voren gehaald omdat de oude kleedkamers zeer dringend nu vervangen moeten worden. Dit kan niet wachten op het totale harmonisatietraject. Voor OFB ziet het college de maatregelen van aanvulling en aanpassing opstallen als een maatwerkoplossing.

Zelfwerkzaamheid

In de bijeenkomst van eind april had de raad ook gevraagd of de vereniging OFB zelf ook mee zou kunnen werken aan de realisering van het project. Het college stelde dat dit punt in het voortraject met de vereniging is doorgenomen. Er zijn afspraken gemaakt met de beoogde aannemer. Samen met andere werkzaamheden die kunnen worden opgepakt gaat men er van uit de eigen aanpak van OFB een financiële waarde krijgt tussen € 25.000 en € 30.000,