Realisering parkeervoorziening Goudsmiene is stap dichterbij

GOEREE-OVERFLAKKEE – Unaniem besluitvormend stemde de gemeenteraad donderdagavond in met het ongewijzigd vaststellen bestemmingsplan Parkeerterrein Goudsmiene in Ouddorp alsmede met de Nota van zienswijzen. Hiermee is weer een belangrijke vervolgstap gezet om dit project te kunnen aanbesteden en in te kunnen plannen in uitvoering. Aanleg van de parkeerplaats op genoemde locatie moet bijdragen aan het verlagen van de grote parkeerdruk in het centrum van Ouddorp. Tea Both (CDA) gaf aan dat zij haar aanvankelijke terughoudendheid liet varen, gelet op de geconstateerde steeds toenemende parkeerdruk in het dorpscentrum.

Door Jaap Ruizeveld.

De oorspronkelijke wens om nog voor het zomerseizoen van dit jaar deze parkeerplaats te kunnen gebruiken bleek niet haalbaar. Dit wordt nu geruime tijd later. De voorbereidingsfase met zorgvuldige intensieve gesprekken met omwonenden en daaruit voortvloeiende bezwaren en aanpassingen vergde veel meer tijd dan was voorzien. Er zijn 7 zienswijzen ingediend. Na beoordeling hiervan is de toelichting op één plaats aangevuld. Dit heeft niet geleid tot een aanpassing van de planregels.

Juridisch

Juridisch is er geen sprake van een gewijzigde vaststelling. Na het raadsbesluit van donderdag is er een fase van zes weken waarna het bestemmingsplan in werking treedt. Na deze termijn en wanneer er geen voorlopige voorziening is aangevraagd door indieners van de zienswijzen kan worden gestart met de uitvoering. Er hoeft niet gewacht te worden op de datum van inwerkingtreding om het aanbestedingsproject in te kunnen zetten.

Aanpassingen

Met dit bestemmingsplan wordt invulling gegeven aan het VCP (Verkeerscirculatieplan) Ouddorp 2. De parkeerlocatie Goudsmiene ligt op korte loopafstand van het centrum en biedt gelegenheid aan omwonenden en kerkgemeenschap daar te parkeren. De parkeerdruk op het centrumgebied wordt met de aanleg sterk verminderd. Om een goede doorstroming van het verkeer te behouden zal er in de Spaanseweg een parkeerverbod worden ingesteld. In het toelichtende raadsonderwerp staat dat na overleg met omwonenden is gekeken hoe bezwaren tegen de aanleg konden worden weggenomen. Dit heeft tot diverse aanpassingen van het plan geleid.

Draagvlak

Met de geplande inrichting is gestreefd naar een zo groot mogelijk draagvlak en wordt zoveel mogelijk met de belangen van omwonenden rekening gehouden. De gemeenteraad stelde in april 2017 het krediet beschikbaar voor de aanleg van de parkeerplaats. De kosten voor de planprocedure worden gedekt uit het vastgestelde budget. Een kanttekening in het raadsvoorstel was de toelichting op het akoestische klimaat in de omgeving. De ruimtelijke positieve bijdragen en de verlaging van de parkeerdruk worden hier groter geacht dan negatieve gevolgen van eventuele geluidshinder. De ontwikkeling is daarom in overeenstemming met een goede ruimtelijke ordening.