Afbeelding
Foto:

Geslaagd Pinksterpad rondom Stellendam

STELLENDAM - Afgelopen maandag, Tweede Pinksterdag, werd het Pinksterpad georganiseerd. Een 'evenement' dat ondertussen een traditie is geworden. Een tocht georganiseerd door samenwerkende kerken op het eiland. Deze keer was Stellendam zowel het start- als eindpunt.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Zeven jaar geleden nam de IZB - de vereniging voor zending in Nederland - het initiatief voor het organiseren van het Pinksterpad. Het doel was om een 'inspirerende wandeltocht' te organiseren met als start- en eindpunt een kerk. Onderweg zijn er verschillende momenten die de deelnemers aan de tocht tot bezinning nodigen. Maandag werd de tocht gelopen tussen de twee PKN-kerken van Stellendam: De Hervormde kerk aan de Bosschietersstraat en de Gereformeerde Kerk aan de Kerkhoflaan. Nu meet de afstand tussen de beide godshuizen maar enkele honderden meters, maar Tweede Pinksterdag werd het pad wat omgelegd. De deelnemers konden kiezen uit twee afstanden, 5 of 10 km. De korte afstand voerde langs de oude haven en via het bedrijventerrein richting het Stellebos. De lange tocht ging via de duinen van Goeree-Havenhoofd.

Ramp

Niet alleen het 'samen lopen' op Tweede Pinksterdag, maar ook het mooie weer zorgde ervoor dat voorin de middag ongeveer 450 deelnemers zich verzamelden in de Hervormde Kerk. In de kerk waren verschillende dingen te bezichtigen, zoals de maquette van de tabernakel en een powerpointpresentatie over de ramp. Verder vertelde ds. Davy Hoolwerf bij de start van de dag iets over de geschiedenis van de kerk. Hierbij wees hij de wandelaars op de hoogwatermarkering naast de preekstoel waarop wordt aangegeven hoe hoog het water tijdens de Watersnoodramp stond in het zwaar getroffen vissersdorp. Na dat de predikant iets over Pinksteren had uitgelegd, waarbij hij gebruik maakte van zeepbellen, konden de wandelaars vertrekken.

Spreuken

Onderweg waren er spreuken op borden en gedachten op kaarten die de aanleiding konden vormen voor overdenking of voor een goed gesprek onderweg. Bij de natuurspeeltuin in het Stellebos waren verschillende activiteiten voor de kinderen en op een aantal andere plaatsen onderweg werd er water of fruit uitgedeeld. Het eindpunt lag bij de Gereformeerde Kerk waarbij er voldoende versnaperingen aanwezig waren om de deelnemers in alle rust te laten terugkijken op de geslaagde achtste editie van het Pinksterpad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding