Afbeelding
Foto:

Van Sommelsdijk naar Suriname

SOMMELSDIJK – Een groep Sommelsdijkers heeft van 26 april t/m 5 mei een bezoek gebracht aan Suriname. Met reisleider Jaap Mackloet werd een mooi programma samengesteld om de natuur en cultuur te laten spreken.

De cultuur werd ingegeven dat in het verleden Cornelis van Aerssen van Sommelsdijck gouverneur is geweest van Suriname van 1683 tot 1688. Hij stamde uit een adellijk geslacht en kocht in 1683 een derde van de toenmalige kolonie. Hij trof Suriname in een verwaarloosde toestand en ging met harde hand die situatie te lijf en heeft de grondslag gelegd voor de plantagekoloniën. Hij heeft door zijn optreden veel weerstand gehad en werd dan ook in 1688 vermoord door een oproer van soldaten. Wat hij heeft achtergelaten, heeft veel betekend voor de latere ontwikkeling van Suriname. De stoffelijke resten van Cornelis van Aerssen liggen in een grafkelder naast de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Wat nog tastbaar is in Suriname is de Sommelsdijckstraat en een kreek die dezelfde naam draagt.

Ook werd een bezoek gebracht aan de MAF, waarover Eilanden-Nieuws al eerdere berichten heeft geplaatst. Jaap Mackloet z'n collega Sjaak Breen uit Middelharnis hoopt begin 2019 naar Suriname te vertrekken om zich daar in te zetten voor de MAF. De groep overhandigde een mooie gift aan Andy Bijkerk voor het werk van de MAF.

De andere dag werd een bezoek gebracht aan de Annie Creche, een therapeutisch Dagcentrum in Paramaribo dat wordt geleid door geboren Oude-Tongse Annette Bruggeman. De groep was onder de indruk van haar werk onder de gehandicapten (zie: www.anniecreche.org).

De zondag werd een bezoek gebracht aan de Baptistengemeente van Paramaribo. Doordat men in Suriname gewoon Nederlands spreekt, was de dienst goed te volgen. De groep heeft de banden met de gemeente versterkt door de gemeente toe te zingen.

Maandag ging men het binnenland in, de Surinamerivier werd afgevaren naar een mooi gelegen resort vanwaar leuke activiteiten werden gedaan. Het bezoek aan de oorspronkelijke Maron bewoners - zij leven nog traditioneel met het water van de rivier als afwaswater, douchewater en viswater - was heel mooi om te beleven. Ook het oerwoud werd bezocht, met een medicijnman die vertelde over de medicinale bomen en struiken, alles is aanwezig in de natuur. Hier heeft de groep schitterende dagen doorgebracht onder temperaturen van 28 graden en een luchtvochtigheid van 90%.

Daarna zijn ze naar Frederiksdorp gegaan aan de Comewijnerivier. Hier bevinden zich de voormalige plantages uit het slaventijdperk. De plantages zijn verdwenen, maar er is een schitterende natuur voor teruggekomen. In de rivier leven veel vissen en we hebben veel dolfijnen gespot. 's Avonds hebben we aan de monding van de rivier de grootste schildpadden ter wereld eieren op het strand zien leggen. Wat een schitterend schouwspel. Na een aantal heerlijke dagen daar met een fietstocht, krekenvaartocht en wandelingen, was de tijd aangebroken om terug te keren naar Nederland. Een reis met mooie indrukken en schitterende natuur kwam ten einde. Supergenoten allemaal.

Voor mensen die ook zo"n reis willen maken, is er dit jaar nog een mogelijkheid. Jaap Mackloet heeft voor Beter-uit Reizen een 16-daagse reis op het programma staan, met vertrek op 5 september 2018. Info: jmackloet1@kpnplanet.nl of www.beter-uit.nl.

Afbeelding
Afbeelding