Met raad en daad

Bodem uit een fles

Vorige week werd in deze rubriek een manier aan de hand gedaan om de bodem uit een fles snijden. Eén van onze lezers heeft nog een andere manier: "Pak een ouderwets dubbeltje, gooi dit in de fles. Pak de fles bij de hals en maak een ronddraaiende beweging. De munt werkt als glassnijder, de bodem rolt binnen een minuut los van de fles", aldus deze lezer.

Vernederlandste namen

Waarom kregen buitenlandse steden als Londen, Keulen, Berlijn en Parijs Nederlandse namen en andere als Zürich, New York, Los Angeles en Costa Rica niet?

Omdat onze voorouders in vroeger eeuwen op de klanken af gingen als ze vreemde namen hoorden (gezien hun handelsroutes kwamen zij vooral in de grote steden). 'London' en 'Köln noteerden zij met een toonloze tweede lettergreep. Doordat de klemtoon bij 'Berlin' en 'Paris' op de laatste letters viel, werden die plaatsnamen hier aanvankelijk met een dubbele i geschreven, dus volgens de spelling van destijds met eerst een korte en daarachter een lange i. Maar de uitspraak veranderde in een groot deel van ons land en door die voorloper van onze ij zeggen wij nu Berlijn en Parijs met een ei-klank. New York was vroeger Nieuw-Amsterdam. De hoofdstad van China kreeg bij ons wel de naam Peking, maar dat kwam omdat de Europeanen die deze plaats bezochten, of er van hoorden, de Chinese klanken niet goed konden noteren. Beijing komt er dichter bij. Toen er meer kranten en boeken over andere landen verschenen, namen de schrijvers de buitenlandse plaatsnamen vaker letterlijk over zoals ze daar gespeld werden.

Krakend gewricht

Als ik de trap op- of afloop, kraakt er altijd een knie, en soms ook een enkel. Moet ik daar iets aan laten doen?

Onze gewrichten zijn bekleed met kraakbeen en omsloten door een gewrichtskapsel. Een kleine hoeveelheid vocht daarin zorgt ervoor dat alle bewegingen vele jaren soepel en pijnloos kunnen plaatsvinden. Bij sommige mensen kunnen gewrichten enigszins kraken. In het algemeen is dat niet verontrustend, omdat bij onderzoek geen afwijkingen zijn te vinden. De medici schrijven het verschijnsel toe aan (soms tijdelijk) wat weinig vocht in de gewrichten. Bij jongeren zoals u kan dit samenhangen met de groei of een overmatige sportbeoefening. Bij oude mensen gaat kraken vaak gepaard met pijn. Dat wijst doorgaans op een beginnende slijtage in het gewricht.

Muggenzifterij

Af en toe komen er muggen in onze slaapkamer. En gegarandeerd dat ze altijd aan 't werk slaan op de huid van mijn vrouw. Bij mij komt er nooit één op bezoek. Toch was ik mij elke dag goed! Hoe zit dat in elkaar?

Het is inderdaad opmerkelijk dat muggen voor de één wèl en voor de ander geen belangstelling hebben. Het is moeilijk aan te geven naar welke mensen hun voorkeur uitgaat. Er is geen onderscheid tussen de huid van man of vrouw. Evenmin is het de bloedgroep die een rol speelt. Het bakerpraatje dan zoet bloed meer aantrekkingskracht heeft, is onzin. Wel is bekend dat insecten geurgevoelig zijn. Het is waarschijnlijk, dat de geur van de ene mens meer aantrekkingskracht op muggen heeft dan die van een ander. Dit blijkt wel uit het feit dat een aantal muggenwerende stoffen een bepaalde geur verspreiden. Sommige door insecten geplaagde personen hebben daarom baat bij het slikken van vitamine B, dat waarschijnlijk een enigszins behulpzame tegengeur afscheidt. Tenslotte speelt overgevoeligheid een rol. Er zijn mensen die wel gestoken worden, maar daar nauwelijks op reageren, terwijl anderen geweldig jeukende bulten krijgen.

Jaartelling islam

Wanneer of waarmee begon de mohammedaanse jaartelling?

Met de verhuizing van de profeet Mohammed van zijn geboortestad Mekka naar Jathrib, later Madinat al-Nabi (stad v.d. profeet) of kortweg al-Madina (bij ons Medina) genoemd, op 15 of 16 juli volgens de Juliaanse kalender van het jaar 622 na Chr.