Afbeelding
Foto:

Voor jou gelezen - Vuurzee

'Vast! We zitten vast!' roept Ruben van de voorstoel. 'We zijn van het pad afgegleden.' Weer vallen er brandende takken op het pad. 'We moeten de auto snel los krijgen!' Sanders adem stokt. Hij beseft heel goed hoe gevaarlijk de plek is waar ze nu staan. Het vuur komt steeds dichterbij.

Herman Wilbrink is begonnen aan een nieuwe serie over brandweermannen: serie 'Brand meester!'

Het eerste deel is het boek 'Vuurzee'. De hoofdpersoon is Sander. Hij is van jongs af aan al geboeid door alles wat met de brandweer te maken heeft. En dat is eigenlijk steeds zo gebleven. Nu hij in Havo 4 zit, vindt hij weinig lessen interessant en staat hij er ook niet goed voor. Als hij zo doorgaat kan hij niet naar de examenklas. Maar als hij van zijn decaan (met de bijpassende bijnaam 'Vlammetje') hoort dat hij mag stagelopen bij de brandweerkazerne in Apeldoorn, is hij vastbesloten zijn uiterste best te gaan doen. Dit is een geweldige kans om meer te leren. Hij wil graag als beroeps bij de brandweer.

In de kazerne ontmoet hij Rachel, hij kent haar wel van de kerk. Ze blijkt ook stage te lopen, want ze leert voor receptioniste. Sander vindt Rachel erg aardig. Maar wat vindt Rachel van hem? Ze fietsen samen naar de kazerne en naar huis. Het lijkt er op dat zij hem ook leuk vindt. In elk geval maakt haar aanwezigheid zijn stage nóg leuker. Totdat hij haar een keer hoort telefoneren met Michiel. Wie is dat? Waarom spreekt ze met deze Michiel af? Sander denkt dat het haar vriend is en gaat Rachel ontlopen.

Sander mag mee op oefeningen, maar ook naar echte meldingen. Hij komt er achter dat het niet alleen maar brandjes blussen is. Er zijn soms ernstige ongevallen, waarbij mensen uit auto's moeten worden geholpen. Ook zulke dingen horen ook bij de taken van de brandweer. Sander maakt dit tijdens zijn stage ook mee.

Echt spannend wordt het wanneer hij mee mag naar een heidebrand. Het échte werk, noemen zijn collega's dat. En Sander beseft goed dat dit ook een heel gevaarlijke klus is.

Sanders stage loopt heftiger af dan hij gedacht had. Het wordt levensgevaarlijk in de brandweerauto waar hij in zit. Zouden ze op tijd bevrijd worden?

Een spannend boek met heel veel informatie over het werk bij de brandweer. De schrijver heeft zich goed laten informeren bij de brandweerkazerne van Apeldoorn. Een leuk boek voor jongens (en misschien meisjes) die ook bij de brandweer willen en van spannende boeken houden.

Het boek heeft een prachtige omslag en bevat illustraties van Adri Burghout. Een tweede deel is ook al in voorbereiding, dus dat belooft wat.

Leeftijd: vanaf 10 jaar;
Prijs: € 9,90
ISBN: 9789033128493
Uitgeverij Den Hertog