Afbeelding
Foto:

Voor u gelezen: Zo heb ik ook jou liefgehad

Dit waargebeurde verhaal begint op een katoenplantage in Lousiana, waar een brandende hut het leven van de jonge zwarte Denver voorgoed verandert. Na een leven vol uitbuiting en mishandeling neemt hij de benen vanaf de Red River Parish plantage richting Fort Worth, waar hij een zwervend bestaan leidt vol agressie en dronkenschap.

Juist voor deze stad heeft God een opdracht. Het leven van Denver komt samen met dat van de rijke kunsthandelaar Ron Moore en zijn maatschappelijk bewogen vrouw Deborah, die haar droom najaagt door het starten van een daklozenopvang. Ze voert de opdracht uit om van de stad een plek te maken waar mensen naar elkaar omzien. Voor Ron hoeven de plannen van zijn vrouw eerst allemaal niet zo. Waarom zouden ze niet gewoon een flinke donatie voor het daklozenproject doen? Langzamerhand wordt ook hij, eerst tegen wil en dank, maar later van harte, getrokken tot het werk onder daklozen.

Een arme, wijze man

Tot zijn grote verbijstering speelt ook Denver een belangrijke rol in dit geheel. Hij wordt gebruikt in Gods plan om van de stad een begaanbare plek te maken. Deborahs droom over Prediker 9 vers 15A ('Daar trof men een arme, wijze man. Hij redde de stad door zijn wijsheid'), krijgt gestalte in de persoon van Denver.

Dan wordt Debbie ongeneeslijk ziek en is het de vraag hoe het verder moet met de daklozenopvang. Het is Denver die de opdracht krijgt het werk van Debbie voort te zetten.

Denver geeft als de ik-persoon een terugblik in zijn leven en gaat terug naar zijn vroegste kindertijd. Hoe 'de Man', de eigenaar van de katoenplantage, de zwarte ongeschoolde arbeiders op slinkse wijze aan zich wist te binden. Hoe Denver zijn dierbare oma verloor en opgroeide bij een oom en tante en hoe hij mishandeld werd door drie blanke mannen toen hij een blanke vrouw te hulp schoot.

Ingewikkeld tapijtwerk

Het lijkt, gezien alles wat Denver heeft meegemaakt, onmogelijk om ooit ook nog maar iemand te vertrouwen. Tot Debbie in zijn leven komt. Iemand die hem niet veroordeelt om zijn criminele verleden en zijn armoedige afkomst. Iemand die hem ziet als een schepsel van God, dat liefde en ontferming verdient.

Ondanks de aanhoudende gebeden om genezing voor Deborah, overlijdt ze na een ingrijpend ziekbed. Ron vertelt over de diepe band tussen Denver en Deborah: "Ik had Denver nog nooit zien huilen. Maar nu stroomden de tranen over zijn wangen, als rivieren van verdriet. Opnieuw raakte het me dat Denver zo veel van Deborah hield. En opnieuw verwonderde ik me over het ingewikkelde tapijtwerk van Gods voorzienigheid. Deborahs compassie en rotsvaste geloof hadden deze man veranderd van een hulpeloze zwerver in een van haar belangrijkste voorbidders." (p. 264)

Botsing verdriet en geloof

Ron gaat na het overlijden van zijn vrouw door een diep dal. De woede overheerst, evenals de vraag waarom God juist de goeden wegneemt. In diverse passages worden de diepten van rouw na aan het hart van de lezer gelegd.

Doorleefd is ook het gedeelte waarin Ron overgave ervaart: "Ik denk nog vaak terug aan wat C.S. Lewis schreef over de botsing tussen verdriet en geloof: 'Is het geloofwaardig dat zulke extreme martelingen voor ons nodig zijn?' schreef hij in zijn boek 'Verdriet, dood en geloof'. 'Nu, kies zelf. De martelingen zijn er. Wanneer ze onnodig zijn, dan is er geen God of alleen een slechte God. Wanneer er een goede God is, dan zijn die martelingen ook noodzakelijk. Want geen min of meer goed Wezen zou ooit zulke zaken kunnen toestaan wanneer ze niet goed zouden zijn."

Een bijzonder verhaal, met een ontroerende en hoopgevende boodschap.

+ Waargebeurd
+ Ontroerende en indringende boodschap
+ Indrukwekkende epiloog

Zo heb ik ook jou liefgehad
Ron Hall & Denver Moore
2018, uitgeverij Mozaïek
352 blz., € 19,99
ISBN 978902395385