Aandacht gevraagd voor zichtlijnen

NIEUWE-TONGE – Via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee is er aandacht voor bijvoorbeeld de havens en havenkanalen, de Watersnoodramp, het RTM-verleden en monumentale panden als fort Prins Frederik in Ooltgensplaat en cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. Maar is het omliggende landschap ook niet van belang?

Dat geluid klonk tijdens de Erfgoedtafel op woensdag 16 mei. Jan Baks van Vereniging Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO), pleitte voor open zichtlijnen richting objecten als de vuurtoren en de watertoren bij Dirksland. "De samenhang met het landschap is een meerwaarde voor toeristen", aldus Baks, die duidelijk verwoordde dat "lelijke gebouwen" en campings de zichtlijnen verstoren. Volgens de woordvoerder van NLGO zou er betere bescherming moeten komen, analoog aan het beschermd stadsgezicht van Goedereede en de normen en regels die rondom molens gelden (molenbiotoop).

Volgens de voorzitter van de Erfgoedtafel, wethouder Gerrit de Jong, gaat het benutten van de ruimte voorbij het doel van de Erfgoedlijn. "De Erfgoedlijn focust op de havenkanalen en zoomen niet in op het totale landschap. Dat is ruimtelijke ordening. We gaan ons juist concentreren. Ik geef de Erfgoedtafel in overweging dit vast te houden."

Het was overigens de laatste Erfgoedtafel onder voorzitterschap van De Jong, die ook geen zitting meer heeft in het nieuwe college van Burgemeester en Wethouders. De gedeputeerde die over de Erfgoedlijnen gaat benoemt een opvolger. Mogelijk is dat wethouder Daan Markwat. De Jong pikte in Nieuwe-Tonge nog wel een fantastische lunch met streekproducten mee. De eilandelijke bierbrouwerij Solaes verzorgde die in samenwerking met tal van lokale ondernemers.