Wethouder Gerrit de Jong:
Wethouder Gerrit de Jong: "Het valt natuurlijk tegen dat je als partij in de coalitie geen rol meer speelt." Foto: Archief Wim van Vossen Fotografie Foto:

"Ik had binnen het college een nieuwe rol geambieerd"

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na tientallen jaren activiteit in de politiek, een wethoudersfunctie in Middelharnis en Dirksland, een periode van raadslidmaatschap en vanaf 2013 tot deze week portefeuillehouder in de gemeente Goeree-Overflakkee, met als speerpunt het brede beleidsveld Welzijn/Sociaal Domein en alle daaronder vallende (zorg)items, was er ook voor Gerrit de Jong (ChristenUnie) het moment van afscheid nemen. De stembusuitslag was voor de partij een tegenvaller met een zetel verlies. In de daarop volgende verkennende gesprekken en onderhandelingen gaven partijen aan te kiezen voor een coalitie waarvoor de CU niet werd uitgenodigd. Het doek viel. "Ik ben ook als wethouder niet benaderd", zegt De Jong.

Door Jaap Ruizeveld

"Ik had heel graag doorgegaan. Met hart en ziel heb ik me ingezet voor het welzijn van al onze inwoners, van jong tot oud. Het is, als je de verkiezingsuitslag interpreteert, blijkbaar niet voldoende geweest. Of het is wellicht niet duidelijk overgekomen. Ik had binnen het college een nieuwe rol geambieerd. Als wethouder. Niet als fractievoorzitter. Ik kan het in gevoelens niet verbloemen. Deze weken voel je aan als een rouwproces. Je moet afscheid nemen in diverse overleggen. Het is een realiteit. Een ander neemt het immers van je over. Wat ik ga doen, is nu nog een open vraag. Je moet een nieuwe positie in gaan nemen. Noem het - als eerste - ontwennen. Pijnlijk, omdat je er zelf niet voor gekozen hebt".

Lijsttrekker

In de aanloop naar de verkiezingen het boegbeeld van de ChristenUnie. Door de ledenvergadering, na zorgvuldige afwegingen, met instemming van het bestuur verkozen tot lijsttrekker. Geen enkele andere partij (te noemen SGP, VVD en CDA) zette hun wethouder (periode 2013-2018) overigens op de eerste plaats op de kieslijst. De Jong licht de CU-insteek toe: "Ik heb bij het opstellen van de lijst aangegeven het lijsttrekkerschap op mij te willen nemen. Er kwam groen licht. De insteek is niet altijd vanzelfsprekend, omdat je als wethouder uiteraard een andere rol hebt dan als politiek leider. Ik hoopte dat wat ik in mijn wethouderschap heb mogen laten zien, een positieve uitstraling zou hebben op het aantal stemmen op onze partij. Men kent je. Je staat regelmatig in de lokale publiciteit en je gezicht is het gezicht van de ChristenUnie".

Dilemma

"Toen wij met een zetel verlies uit de verkiezingen kwamen, was dat uiteraard vervelend. Moet je dat uitleggen als niet genoeg support voor je werk ten opzichte van andere partijen? Hoe dan ook. Je komt voor een dilemma te staan. Immers, ik was voor de partij ook beoogd wethouder in een nieuwe coalitie. En als je die rol wilt hebben, dan moet je je afvragen of je dat dan als fractievoorzitter kunt combineren. Ik heb toen een besluit genomen. Als ik in de oppositie zou komen, dan ben ik (voor wat mijn beleidsveld betreft) van veel zaken die binnen het college spelen zo ingevoerd in de materie, dat ik een mogelijke opvolger daarmee voor de voeten zou kunnen lopen. Dat vind ik niet tot politiek fatsoen behoren".

Inwegen

Een vraag: "Uw partij, uw fractie had deze casus toch in het voortraject ook kunnen inwegen?" Gerrit de Jong kiest zijn woorden: "Luister, ik ga het land niet uit. Ik kan, gelet op de huidige situatie, de CU-fractie vanuit mijn ervaring met informatie, tips en adviezen toch blijven ondersteunen? Daarvoor hoef ik niet in de raad te zitten. Zo zie ik mijn rol op dit moment. Ik voel het niet als een persoonlijk verlies. Het is, zoals ik zei, een keuze je opvolger niet voor de voeten te lopen en het geeft ruimte aan de fractie zo onafhankelijk mogelijk te kunnen functioneren. Het valt natuurlijk tegen dat je als partij in de coalitie geen rol meer speelt. Dat is teleurstellend."

Gewenste route

"De kiezers brengen hun stem uit. De vraag is dan of de kiezer de daarop volgende route als voorbereiding op een coalitieakkoord, dit ook als een wenselijke route hebben gezien. Ik snap dat wel, maar dat wil niet zeggen dat er geen andere combinaties tot de mogelijkheden behoorden. Ik heb voor de verkiezingen gezegd dat ik me zou inzetten voor continuering van het beleid. Dat hebben we met vier partijen de afgelopen jaren gezamenlijk ingevuld. We hielden elkaar vast. Ook in zeer moeilijke dossiers. Er is heel veel bereikt in de afgelopen vijf jaar. Het had niet onmogelijk geweest om dat als vertrekpunt te nemen in het aftasten, in de onderhandelingen".

Aantal bestuurders

Speelde ook een wens om het aantal wethouders van 5 naar 4 terug te brengen nog een rol? "Ik denk niet dat het financiële aspect hiervoor een leidraad was. Als de politieke wil er is, dan kun je ook met 5 wethouders met werktijdfactoren van 80% uit de voeten". In de presentatie van het coalitieakkoord werd overigens op een gerichte persvraag gesteld dat het niet formeel aan de orde is geweest. Genoemd werden de factoren: kostenreductie en efficiëntie. "Niet zo'n overtuigend argument", vindt De Jong. Tot slot: toch een zorg-item noemen: "Jeugdproblematiek. Een ieder die zorg nodig heeft, die heeft dat ook gekregen. Geen signalen dat het niet zo is verlopen. In het begin was het op alle fronten zoeken. Maar het is ingevuld. Niet alles is een probleem. Zo zijn er opvoedingsvragen waar je met een lichte vorm van ondersteuning en begeleiding ouders in hun rol kunt versterken". De Jong bergt in zijn werkkamer documenten op in zijn tas. Donderdagavond 24 mei nam hij afscheid in de raad. Hij heeft het er duidelijk moeilijk mee.